Мобілізація в Україні триває і багато хто переймається тим, щоб їм не вручили повістку під час походу до супермаркету або на Нову пошту.

Більше того, наприклад, на 14 лютого українці побачили відео з Одеси, де військові комісари чекали чоловіків просто біля квіткових магазинів. Адже це був День закоханих і багато хлопців хотіли порадувати своїх других половинок ароматними квіточками. Невідомо, чи було правдивим це відео, але на 8 березня менша кількість жінок отримає бажаний букетик.

Квіти, фото "20 хвилин"
Квіти, фото "20 хвилин"

У зв'язку із цим українцям нагадали, у яких місцях мають право видавати повістки. Як нагадав секретар РНБО Олексій Данилов, коментуючи масову роздачу повісток, мобілізація в Україні триває вже рік, з моменту повномасштабного вторгнення Росії. Сьогодні активно створюють резерви особового складу за дорученням президента України Володимира Зеленського.

Олексій Данилов, фото: скріншот із відео
Олексій Данилов, фото: скріншот із відео

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Мають право роздавати повістки працівники територіального центру комплектування та соціальної підтримки, уповноважений представник державних органів та місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ та організацій, у тому числі навчальних закладів.

Як зазначив начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач, порядок денний може бути вручений й іншими посадовими особами, передбаченими законодавством. Наприклад, керівником установи, організації та підприємства, де працює призовник, керівником ЖЕКу, ОСББ та іншими посадовими особами, які уповноважені територіальним центром комплектування вручати таку повістку.

Вручення повістки, скріншот із відео
Вручення повістки, скріншот із відео

Чи законно роздавати повістки у громадських місцях?

У законах чітко не прописано, де має відбуватися вручення повістки. Отже, військовозобов'язані можуть отримати документ:

  • за місцем проживання,
  • на роботі,
  • на блокпосте,
  • на вулиці
  • в громадському місці,
  • у транспорті та будь-якому іншому місці.

Як не можна роздавати повістки?

Документ має бути виписаний заздалегідь та вручений особисто. Так що незаконними вважаються повістки, відправлені в SMS або будь-якому месенджері, як Viber та Telegram. Також не вважають повістки, "вручені" телефонним дзвінком або підкладені під двері житла без особистої передачі до рук.

Порядок денний повинен містити коректні особисті дані, серед яких ПІБ, місце реєстрації та дата народження. На ній обов'язково має бути підпис начальника ТЦК, закріплений печаткою.

Нагадаємо, що секретар РНБО Данилов пояснив, чому так масово роздають повістки: "На фронт?"

Раніше ми повідомляли, що точно не підлягають мобілізації: хто з українців не буде покликаний навіть при врученні повістки