В народі цей день називають Захаром Серповидцем і відзначають його щороку 21 лютого. Назвали його так на ім'я пророка, день пошани якого відзначають у православному календарі сьогодні.

Ще цього дня була назва Іменини серпа або просто Захар.

Зважаючи на те, що Захарія називали Серповидцем, то займалися цього дня переважно серпами. Це був один із найважливіших інструментів для наших предків, тому слід було привести його до належного вигляду. Якщо полагодити було неможливо, обов'язково купували і робили новий. Серп має бути добре нагострений. Навіть є повір'я, що тоді його господарі весь рік проживуть у достатку, удачі та добробуті. Щоб точно справдилося повір'я, намагалися навіть наточити ножі. До речі, тому що не в багатьох зараз вдома є серп, радимо вам зайнятися ножами.

5 серпня за народним календарем відзначається свято Трохима Безсонника
5 серпня за народним календарем відзначається свято Трохима Безсонника

Ось для кого день справді добре, то це для різного роду ремісників. Торги для них будуть дуже вдалими.

Популярні новини зараз
В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою "Заморозки не буде": відома тарологиня відповіла, коли припиняться обстріли, і якою буде осінь 2024 Українцям пообіцяли велику індексацію пенсій: на скільки виростуть виплати Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Ще була традиція для молодих людей збиратися разом, співати, водити хороводи та грати в ігри, де треба більше розповідати про себе. Найбільш поширена гра - Клубочок. Той, хто тримає клубок, ставить запитання і котить його до іншої людини, він повинен відповісти. Зазвичай котила дівчина до хлопця. Якщо клубок зупинився біля ніг іншої людини, то йому доведеться відповідати на задане запитання. А потім після відповіді і сам зможе задати свій.

Свята 21 лютого, фото: Православный календарь
Свята 21 лютого, фото: Православный календарь

Що не можна робити

Не можна призначати на цей день операцію, навіть якщо вам потрібно просто запломбувати зуб, краще перенести, тому що на хороший результат чекати не варто. Не заздріть, інакше наврочіть іншу людину і себе. Не дивіться подовгу в дзеркало, тому що можете накликати на себе біди, а люди похилого віку, якщо подивляться після заходу сонця - натягнуть на себе швидку смерть. Не плануйте важливих справ, особливо якщо вони пов'язані з грошима. Це день обману та крадіжки.

Нагадаємо про копійчане добриво для кімнатних рослин, яке легко зробити своїми руками: перетворить будинок на квіткове царство.