Національний банк України у своєму огляді зазначає, що українці в минулому місяці закрили гривневі депозити та відкрили валютні.

На думку фахівців інтерес до такого виду вкладів обумовлений цікавістю та можливістю купувати безготівкову валюту за допомогою депозитів. На банківських депозитах знаходиться 581 млрд гривень, та валюти на 342,546 млрд гривень, зазначається в огляді НБУ.

Обмін валют. Фото: Youtube
Обмін валют. Фото: Youtube

Минулого року Нацбанк запровадив новий інструмент – купівлю валюти на депозит. Тепер після закінчення терміну вкладу клієнт може скористатися можливістю забрати кошти в іноземній валюті. На думку фахівців НБУ саме це стало причиною збільшення депозитів у іноземній валюті.

Депозит. Фото: Youtube
Депозит. Фото: Youtube

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Зазначається, що ставка за вкладами у валюті залишається на дуже низькому рівні. Великі банківські установи пропонують всього лише 0,1% річних, а маленькі банки до 3%. на відміну від гривневих депозитів, де в середньому ставка складає 13,4%. Знову ж таки великі установи пропонують від 6-8% річних, а от маленькі банки "заманюють" клієнта 18% річних на депозиті.

Проте інфляція надто стрімко з'їдає будь-які заощадження, тому більшість коштів перебуває на поточних рахунках.

В НБУ зазначають, що з 1,75 трлн грн, які українці тримають у банках, 1,3 трлн грн перебуває саме на карткових рахунках.

Нагадаємо, ми писали, яким буде курс долара навесні 2023 року: економіст розповів, чого очікувати українцям.

Як повідомляв "Знай.ua" згідно з індексом Біг Мак, долар мав би коштувати трохи більше 17 гривень.

Також "Знай.ua" інформував, яким буде курс долара ближче до весни 2023 року: експерт дав прогноз українцям.