Для наших читачів, які знають, що таке похід до аптеки за важливими ліками, є кілька новин. Річ у тім, що вже цієї весни в Україні Міністерство охорони здоров'я запровадить електронний рецепт на всі ліки, яким належить цей вид реалізації.

Іншими словами, незабаром в українських аптеках усі рецептурні ліки продаватимуться через електронний рецепт. В уряді впевнені, що це нововведення допоможе посилити контроль над продажем ліків у країні.

Також таким методом хочуть боротися із самолікуванням. Про це стало відомо завдяки повідомленню МОЗ.

Аптека, скріншот: YouTube
Аптека, скріншот: YouTube

Запускатимуть е-рецепт поступово: у разі відсутності світла або інтернету лікар, як і раніше, виписуватиме рецепт на спеціальному паперовому бланку.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Виписати е-рецепт зможуть лікарі всіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або лікар-ФОП. У разі тривалого лікування хронічних захворювань або при необхідності продовжити лікування чи профілактику повторний електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати, звернувшись до свого сімейного лікаря дистанційно.

е-рецепт, скріншот: YouTube
е-рецепт, скріншот: YouTube

Крім того, пацієнт зможе погасити електронний рецепт частково. Тобто придбати менше ліків, ніж призначив лікар. Так людина зможе одночасно погасити рецепт на мінімальну кількість препарату (наприклад, блістер чи ампулу). При цьому повторно отримувати рецепт для відпустки залишку ліків не потрібно.

У випадку, якщо людина не має мобільного телефону, лікар надрукує спеціальну інформаційну пам'ятку з деталями призначення, номером і кодом для погашення рецепту в аптеці.

Лікарі в Україні, фото dengi
Лікарі в Україні, фото dengi

Щодо сільської місцевості, де обмежений доступ до медичних послуг, то там пацієнти зможуть придбати рецептурні ліки за паперовим рецептом від фельдшера.

На період дії військового стану діятиме виняток на придбання рецептурних ліків без рецепта лікаря в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення активних воєнних (бойових) дій.

Нагадаємо, економіст Олександр Охріменко розповів, з якою проблемою зіткнулися пенсіонери, які виїхали за кордон.

Раніше повідомлялося, чи втратить право на виплати: у ПФУ вказали на важливий нюанс щодо нарахування пенсій.

Також, голова ПФУ розповів про мінімальні пенсії у 2023 році: на що розраховувати пенсіонерам.