У понеділок, 27 лютого, розпочинається Великий піст, який вважається головним постом для православної людини. У цій статті ви дізнаєтесь, скільки він триває, що не можна вживати і помилки під час посту.

Великий піст є символом 40 днів, які Ісус провів у пустелі перед початком служіння людям. Проте триває пост не 40 днів, а 49 – 7 тижнів. Цифра 40 лише нагадує про євангельські події і є умовною.

Цього року Великий піст розпочинається 27 лютого та закінчується 15 квітня на Великдень.

Що не можна вживати?

Під час посту слід відмовитися від м'яса, молочних продуктів, олії та яєць. Ченці також не їдять по середах та п'ятницях гарячих пісних страв, проте перед таким духовним подвигом краще спочатку порадитися з наставником чи священиком. Також не можна вживати алкоголю.

Популярні новини зараз
Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Яблуко / фото: Pixabay
Яблуко / фото: Pixabay

Що можна і не можна робити у Великий піст?

У цей період слід забути про розбіжності, перестати сваритися та сваритися. Під час посту потрібно щиро молитися, ходити до храму, наскільки можна сповідатися і причащатися.

Помилки під час посту

  1. Піст – це дієта. Дехто вважає, що Великий піст є різновидом дієти для очищення організму, проте це не так. Піст є духовною зброєю, в якій головне – молиться, причащатися та каятися.
  2. Піст має бути суворим. У перші дні насправді досить складно перебудувати режим харчування, особливо якщо ніколи раніше не постив. Проте люди, які суворо дотримуються календаря ченців, лише поширюють на оточуючих дратівливість та негатив. Церква радить дотримуватись золотої середини.
  3. Надмірна фривольність. Ті, хто не може постити, починають вживати надмірну кількість їжі. Так також не можна. Потрібно тверезо оцінити свої можливості.

    Икона / фото: Pixabay
    Икона / фото: Pixabay

  4. Засудження тих, хто не поститься, або примусовий пост. Суддя — лише Господь, і людина не має права засуджувати іншу людину та її вчинки.
  5. Показова праведність. Дехто вважає, що в посту слід ставитися похмуро і не можна посміхатися. Однак Великий піст – духовне свято, людина, яка отримує радість від посту, стає духовно зрілою.
  6. У Великий піст не можна грішити. Насправді ніколи не можна грішити. Хоча людині це майже ніколи не вдається. Піст – це можливість звільнитися від гріха, від бруду через щире каяття, сповідь та причастя.
  7. Діти, яких зачали під час Великого посту, народжуються не такими. Це забобони. Будь-яка статистика підтвердить, що народження тяжко хворих дітей ніяк не пов'язане з постом.

Нагадаємо, що ракети, танки, літаки та автомати: НАЗК визнав компанію "Ашан" спонсором тероризму.

Раніше ми повідомляли про молитву, яка допоможе наблизити перемогу України над загарбниками: "Господи Боже, Спаситель наш...".