У пенсійному фонді України регулярно ознайомлюють українців з багатьма важливими нюансами оформлення та нарахування пенсій та пояснюють інші супутні питання.

Цього разу у новому пості на офіційній фейсбук-сторінці ПФУ експерти відповіли на питання стосовно можливої помилки у зарахуванні страхового стажу.

Фахівцям ПФУ поставили наступне запитання: "Через місяць мені виповнюється 60 років, хочу оформити пенсію, але як з'ясувалося, до необхідних 30 років страхового стажу не вистачає якихось 6 місяців. У Пенсійному фонді України сказали, що майже усі місяці роботи у 2008 році зараховані до мого страхового стажу, як неповні. Але ж я увесь час працював на одному підприємстві, в одного роботодавця, як так сталося і що зробити, щоб цей стаж зарахували повністю?".

ПФУ, facebook.com/pfu.gov.ua
ПФУ, facebook.com/pfu.gov.ua

"Відповідно до статті 24 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.", - йдеться у повідомленні. ПФУ

Популярні новини зараз
Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Як пояснили у ПФУ, обчислення страхового стажу здійснюється на підставі відомостей персоніфікованого обліку, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Водночас за періоди до 1 січня 2004 – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, яке діяло до набрання чинності Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

То ж, як відзначається у поясненні ПФУ, з 1 січня 2004 тривалість страхового стажу напряму пов'язана зі сплатою страхових внесків та їх розміром.

"Якщо сума сплачених за певний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, тобто сплачений внесок менше суми, обчисленої виходячи з мінімальної заробітної плати, такий місяць зараховується до страхового стажу як неповний – пропорційно сплаченим внескам.", - йдеться у повідомленні. ПФУ

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Крім того, у ПФУ відзначили, що законодавством передбачено можливість зарахувати такі місяці до страхового стажу як повні за певних умов. Відповідно для того, щоб неповні місяці були зараховані до страхового стажу як повні, людина має право самостійно доплатити до суми мінімального страхового внеску у кожному з неповних місяців.

"Доплата здійснюється виключно за місяці, в яких є нарахування зарплати та сплата страхових внесків. Доплатити до мінімального страхового внеску за окремі місяці роботи з 1 січня 2004 року може будь-яка особа, яка підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, та має неповні місяці страхового стажу.", - йдеться у повідомленні. ПФУ

Нагадаємо, які правила виходу на пенсію діятимуть у 2023 році: пояснення ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", яку довідку потрібно подати у 2023 для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили про нововведення стосовно виготовлення паспорта: що потрібно знати