У народі це свято називали Олексієм Рибним. Його вважали чудотворцем, і він був митрополитом.

Рибним день став, бо сніг уже танув, а тому дуже добре ловилася риба, яка відчувала прихід тепла. Однак день іноді просто називали Олексієвим.

За традицією цього дня обов'язково слід винести на вулицю зерно або будь-яке насіння, яке збираєтеся сіяти цього року. На морозі насіння гартуватиметься і тоді врожай буде набагато кращим, оскільки рослина виросте сильною і здоровою. Однак є для цього й інше пояснення: адже насіння потім заносить у тепле місце, і така різниця температур провокує їх на швидкий зріст.

Зерно, фото: Магия Шувани
Зерно, фото: Магия Шувани

Раніше навіть намагалися льон та пряжу винести на мороз. За повір'ям, нитки мали стати білішими, рівнішими і навіть чистішими. Все, що ви потім зшиєте або зв'яжете з них, служитиме набагато довше. Доходило до того, що дівчата виносили одразу прялку надвір.

Популярні новини зараз
Лише 4 години на день зі світлом: тривожний прогноз від влади "Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони
Показати ще

Також варто приготувати більше різних рибних страв у цей день, а головне частування - пиріг з рибою. До речі, якщо хочете знати найкращу прикмету про рибалку цього дня, то потрібно просто подивитися на вікна. Якщо вони течуть, то улов буде чудовим. Першу рибку слід відкласти убік чи дати чорному коту. Тоді він замовить за вас слівце перед нечистю, щоб вона не псувала вам життя.

Свята 25 лютого, фото: pixabay
Свята 25 лютого, фото: pixabay

Взагалі, це було дуже важливо, оскільки саме цього дня відьми намагаються нашкодити людям. Вони наводять псування на свійських тварин та птахів. Подивіться за своїми. Якщо птахи тихі, а худоба шумить, значить відьми вже встигли начарувати свої заклинання. Обійдіть хлів тричі за годинниковою стрілкою і читайте "Отче наш". Повторіть ці дії проти годинникової стрілки та побризкайте святою водою.

Що не можна робити

Не починайте нічого нового. Особливо постарайтеся не планувати подорож. Це принесе вам лише невдачі. Крім того, бажаного результату вони теж не принесуть, перенесіть їх, навіть якщо вони ділові. У жодному разі не надягайте старі речі. Так доля згадає про ваші старі проблеми і поверне їх вам назад. У цей день вшановується пам'ять сонця. Якщо ви хочете, щоб вони справдилися, не розказуйте їх нікому.

Спляча людина, фото: Знай.ua
Спляча людина, фото: Знай.ua

Нагадаємо, що сніданок буде ситним: в Україні змінилися ціни на гречку, рис та макарони.

Раніше ми повідомляли про прощену неділю-2023: що потрібно обов'язково зробити перед Великим постом, незважаючи на війну.