Слідом за багатьма іншими продуктами, в Україні невдовзі подорожчає й популярний салатний овоч. Мова йде про тепличні помідори.

Як пояснюють фахівці, річ у тому, що на цьому тижні їх пропозиція від фермерів на ринку скоротилася. Про таку тенденцію повідомляють аналітики East Fruit.

Згідно з поясненням аналітиків, більшість українських теплиць планують розпочати масову реалізацію нового обігу томатів лише наприкінці березня. А оскільки пропозиція цієї продукції із зовнішнього ринку також скоротилася, здорожчання є неминучим.

Варто також врахувати, що основний експортер томатів - Туреччина, що припинила постачання в Україну через землетрус. Відповідно представники гуртових компаній отримали можливість вкотре підвищити відпускні ціни на імпортну продукцію.

Помідори, скріншот: Youtube
Помідори, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Сукупність вищеперерахованих факторів й призвела до чергового подорожчання імпортних томатів на українському ринку. На сьогодні вартість імпортних томатів в Україні вже в середньому в 1,8 раза вища, ніж за аналогічний період минулого року.

Крім того, як відзначають аналітики, більшість представників гуртових компаній не виключають, що ціни на помідори й надалі зростатимуть.

Згідно з аналітичними даними, зараз помідори турецького виробництва надходять до гуртового продажу в діапазоні 85-100 грн/кг ($2,32-2,73/кг), що в середньому на 16% дорожче, ніж тижнем раніше. Водночас у супермаркетах тепличні помідори можна придбати за ціною від 130 гривень за кілограм.

Помідори, скріншот: YouTube
Помідори, скріншот: YouTube

Нагадаємо, які правила виходу на пенсію діятимуть у 2023 році: пояснення ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", яку довідку потрібно подати у 2023 для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили про нововведення стосовно виготовлення паспорта: що потрібно знати