Експерт у комунальній сфері Олег Попенко розповів, від чого залежить чи вистачатиме українцям електрики.

За словами експерта, їх він виклав у своєму блозі в Telegram, від початку все залежатиме від того, як розвиватимуться події на фронті.

Енергозберігаючі лампочки. Фото: кадр з youtube
Енергозберігаючі лампочки. Фото: кадр з youtube

Стійкість існуючої енергосистеми країни або її трансформація з урахуванням досвіду війни. Якщо війна затягується і ризики ракетно-дронових ударів залишаються, то про кардинальну зміну в енергосистемі можна міркувати лише у вигляді планів, - зазначив Олег Попенко.

Він також додав, що плани залежать від того, якою буде кількість споживачів і якої потужності потрібно буде забезпечувати електрикою після війни.

Популярні новини зараз
Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Електроенергія Фото: скрін youtube
Електроенергія Фото: скрін youtube

Окрім того, Попенко підкреслює, що платоспроможність українців значно просіла, і чи виправиться ситуація після війни передбачити важко. У всякому разі, експерт радить уряду вже розробляти компенсатори для соціально бідних верств населення.

Основним питанням залишається, скільки електрики, де територіально її готові викуповувати за живі дні. А скільки електрики потрібно дати для забезпечення життєвих потреб населення та соціальної сфери (школи, лікарні тощо) — йдеться у повідомленні.

Для відновлення кількості, безумовно, потрібно повернути контроль над Запорізькою АЕС та відновити технічні можливості щодо перетоків як усередині країни, так і із зовнішніми партнерами України в Європі.

Він зазначив, що для вдалого розвитку, Україна має розробити системи енергозберегання. Для цього й існує Мінекономрозвитку. Проте наразі, "максимально на що виявився здатний Мінекономрозвитку у питанні енергоефективності, то це на роздачу світлодіодних ламп населенню".

Нагадаємо, ми писали, що у ДТЕК знову українців готують до відключень – навіть без обстрілів можемо сидіти без світла.

Як повідомляв "Знай.ua" українцям більше не відключатимуть світло? Міністр енергетики порадував скасуванням планових графіків, але є нюанс.

Також "Знай.ua" інформував, у НКРЕКУ вирішили, що буде з тарифами на світло для українців.