Українців повідомили про те, що окремі категорії громадян будуть тимчасово позбавлені пенсійних виплат, їм також можуть відмовити у призначенні.

З цього приводу в уряді підготували одразу три відповідні законопроєкти. Відповідні документи оприлюднило Міністерство соціальної політики України. У Мінсоцполітики пояснили, що у разі ухвалення цих законів вони наберуть чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Йдеться про наступні законодавчі ініціативи:

  • Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку виплати пенсій особам, які вчинили злочин проти основ національної безпеки;
  • Про внесення зміни до статті 142 Закону України Про судоустрій і статус суддів щодо порядку виплати пенсій особам, які вчинили злочин проти основ національної безпеки;
  • Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку виплати пенсій особам, які вчинили злочин проти основ національної безпеки.

Виплати. Фото: Youtube
Виплати. Фото: Youtube

Кого з українців можуть позбавити пенсій:

Тимчасове позбавлення пенсій торкнеться осіб, які мають проблеми із законом. Зокрема, йдеться про тих, хто вчинив кримінальні правопорушення, які загрожують національній безпеці країни.

Так, планують припинити виплати пенсій чи не призначити їх особам, які відбувають покарання за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями Кримінального кодексу:

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще
  • 109 — дії, спрямовані на насильницьку зміну влади;
  • 110 — посягання на територіальну цілісність;
  • 111 — державна зрада;
  • ч. 3−8 ст. 111−1 — колабораціонізм.

Проте, як відзначили у відомстві, після відбуття покарання у вигляді обмеження волі чи позбавлення волі за вчинення відповідного кримінального правопорушення виплата пенсії має бути поновлена/призначена.

Пенсіонерка. Фото: Youtube
Пенсіонерка. Фото: Youtube

Нагадаємо, які правила виходу на пенсію діятимуть у 2023 році: пояснення ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", яку довідку потрібно подати у 2023 для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили про нововведення стосовно виготовлення паспорта: що потрібно знати