За народними традиціями відзначають цього дня Прокопа перезимника. Так називали свято, присвячене святому Прокопію Декаполіту, але перезимником воно стало, бо вже сильно тепліло і по-справжньому настала весна.

Але були в цього й великі мінуси – дорога, яка взимку була стабільною, тепер перетворювалася на суцільний бруд через танення снігу. Тому часто день ще називали Дорогорушником.

Такою дорогою взяли як сани, а й коні. Тож була заборона їздити кудись цього дня, якщо немає нагальної потреби. Така поїздка навряд чи добре закінчиться. Навіть вірили, що на шляху чекає погань і чіпляється за тими, хто шумить у дорозі або просто необережний. Сама нечиста сила ховається в кущах та на деревах.

Не дивно, що намагалися дочекатися сухішої погоди і щоб сонце висушило землю. Але якщо їхати доводилось, то слухали землю. Якщо вона шумить, то крапель сильна і можуть бути проблеми.

Свята 11 березня, фото: pixabay
Свята 11 березня, фото: pixabay

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня
Показати ще

Обов'язково у цей день варто піти у лазню. Це допоможе не тільки зміцнити здоров'я та омолодити шкіру, але й відмитися від проблем та недуг, які скупчилися за зиму. А весну можна буде зустріти оновленими та чистими. Чоловікам варто зайнятися підготовкою інвентарю до літніх робіт у полі та на городі. А жінки зазвичай перебирали насіння.

Також є повір'я, що цей день та й сам святий Прокопій сприятливо впливають на полювання. Отже можна навіть підстрілити зайця. Але якщо ця тварина перебігла дорогу, то треба повернутися додому. Є повір'я, що на зайця може обернутися диявол, а мисливця підстрелять чи він отримає інше поранення. Якщо зайця зловили, його хвіст треба закопати. З ним у будинки можна забрати нечисту силу. Хоча і рибалки не відставали і можуть наловити багато риби цього дня.

ліс, скріншот з відео
ліс, скріншот з відео

Що не можна робити

З вказаних вище причин, є безліч прикмет і повір'їв, пов'язаних із дорогами. Навіть вірили, що нечисть можна зустріти по дорозі, вона ховається в кущах і деревах. А такі зустрічі зазвичай закінчуються не добре. Тому вважається, що будь-яка подорож буде наповнена нещастями та різними перешкодами. Краще взагалі відмовитись від поїздки. Але якщо не виходить нікуди не їхати, не ігноруйте шум. Якщо чується щось дуже голосне – це біда. Так шумить крапель, а значить сільською дорогою ви навряд чи проїдете.

Свята 11 березня, фото: pixabay
Свята 11 березня, фото: pixabay

Якщо хтось їде, йому не можна махати рукою на прощання. Тоді він може навіть повернутися. Зробіть вигляд, ніби він тільки приїхав, тоді людина швидко повернеться і буде цілою і здоровою. Якщо хотіли піти на полювання, то відмовтеся від нього, якщо вам дорогу перебіг заєць. Це на велике лихо, вас можуть поранити. Не можна вирушати в поїздку людині у фінансових справах, якщо дорогу перейшов собака. Успіхів не буде, але можна втратити гроші. Також заборонено співати, кричати та шуміти в дорозі. Інакше нечисть йтиме за вами. Ще є заборона гостей. Вони можуть зруйнувати ваше благополуччя. Особливо не можна пускати жінок з темним волоссям та темними очима.

Дівчина із закритими очима, фото sunmag
Дівчина із закритими очима, фото sunmag

Нагадаємо, що проста жіноча дрібниця очистить лобове скло машини: автомобілісти впізнали лайфхак на мільйон.

Раніше ми повідомляли, що Володимир Зеленський розповів про перемогу та місце росії у майбутньому: "Це десь біля України".