Великий піст – це найдовший пост у році, тому логічно, що він найскладніший для людей.

Адже відмова від звичайного раціону далеко не завжди позитивно впливає на емоційний стан людини.

Але давайте не забувати, що піст – це не просто дієта, це очищення тіла та духу. Без постійних молитов і відвідувань храму піст ви проведете просто даремно. Молитва є найважливішою складовою Великого посту. Саме тому ми вирішили зібрати для вас майже всю інформацію про молитви на пост.

Молитва, церква. Фото: Знай.ua
Молитва, церква. Фото: Знай.ua

Молитва в Великий пост

Давайте зараз розберемося, коли і яку молитву у Великий піст краще читати, адже всі вони різні і деякі не можна читати увечері чи вранці.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Звичайно, під час посту майже всі віруючі часто-густо відвідують храм, де моляться. Але цього теж буде замало. Потрібно намагатися молитися додатково ще вранці та ввечері.

З ранку краще починати з чогось легкого, наприклад, молитви митаря: "Боже, милостивий буди мені грішному".

Або ж молитви Трійці: "Пресвята Трійце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наша; Святий, відвідай і зціли немочі наша, імені Твого ради . , і нині і повсякчас і на віки віків. Амінь " .

Великий піст
Великий піст

Так само чудово підійде "Отче наш". Цю молитву можна читати як з ранку, так і ввечері.

Але на вечір найкраще підходить молитва ангелу-охоронцю:

"Ангеле Христов, хранитель мій святий і покровитель душі і тіла мого, все мені вибач, якщо згрішив сьогодні, і від усякого лукавства визволи мене, і не дай прогнівити Бога своїми гріхами; покажеш благості милості Всесвяті Трійці та Матері Господа мого Ісуса Христа та всіх святих. Амінь”.

Крім цього перед сном не забувайте вимовляти: "В руки Твої, Господи Ісусе Христе, Боже мій, віддаю дух мій: Ти ж мене благослови, помилуй і живіт вічний даруй. Амінь".

Також, не можна забувати про молитву "звернення до Святого Єфрема Сиріна". Вона майже завжди була найпопулярнішою і найвимовнішою під час Великого посту. А після того, як ви промовите цю молитву, потрібно 12 разів сказати: "Боже, очисти мене, грішного".

Ну так само не забувайте про те, що молитися потрібно не тільки в храмі, з ранку і ввечері. Молитва – це чудові ліки від грішних думок.

Молитва у Великий піст
Молитва у Великий піст

Заповіді Великого посту

Який же буде сенс від молитви, якщо ви не дотримуватиметеся заповідей Великого посту. Їх небагато, але всі вони дуже важливі, давайте подивимося по пунктах:

Радість

Звичайно, іноді відмова від їжі та звичайного способу життя на користь духовного та релігійного не завжди приносить багато задоволення. Але ви повинні розуміти, заради чого робите це все. І саме усвідомлення має вас радувати.

Простота

Це насамперед стосується саме харчування. Здавалося б, куди вже простіше, але суть полягає в тому, щоб не шукати у всьому інтернеті статті та рецепти найсмачніших та вишуканих пісних страв. Не забувайте про те, що піст – це не дієта. Саме поміркованості весь сенс.

Боротьба із залежністю

Тут все прозаїчно просто: піст – це чудовий час для того, щоб позбавитися будь-якої залежності. Це може бути як алкогольна, так і нікотинова. Так само це відноситься до способу життя (лінь), або їжі.

Молитви

Молитися треба постійно. З ранку, вдень, увечері, перед сном, під час відвідин храму, коли у вас з'являються злі помисли. Не забувайте про цю справу.

Менше метушні

Ви повинні спробувати розібратися з вашим життям та всім, що заважає вам спокійно засинати. Чи це серіал, чи спілкування з людиною, яка вам не дуже приємна, чи щось інше. Постарайтеся якнайшвидше позбутися всього, що змушує вас відчувати незручність і метушитися.

Важлива справа

Великий піст – це чудовий час, щоб виконати дуже важливу справу, на яку ви раніше не могли наважитися. Добре, якщо воно пов'язане з іншими людьми, наприклад, відвідати батьків, приготувати сімейну вечерю, зустрітися з подругою, провести вихідні з дітьми.

Церква, фото: Знай.ua
Церква, фото: Знай.ua

Нагадаємо про молитви, які очистять вашу душу від гріхів у Великий піст: "Господи Боже, будь милостивий до мене".

Раніше ми повідомляли, що не робіть цього до 16 квітня 2023: суворі заборони на Великий піст.