Адвокат Олексій Панасенко розповів про те, що під час воєнного стану в Україні порушення будь-яких правил – у військовій сфері – є дуже серйозними.

Наприклад, відмова виконати наказ – ха цей злочин передбачається кримінальна відповідальність відповідно до ст. 402, 403 КК України.

Військовий ЗСУ. Фото: Youtube
Військовий ЗСУ. Фото: Youtube

Відповідність наказу законодавству України та його наслідки є відповідальністю начальника чи командира військової частини згідно з Дисциплінарним статутом та Статутом внутрішньої служби ЗСУ.

Відповідно до закону, можна навіть понести відповідальність за невиконання наказу через забудькуватість, неуважність...

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

За відмову виконати наказ у період дії воєнного стану або у бойовій обстановці передбачається обмеження волі від 5 до 10 років.

Українські військовослужбовці, фото: Facebook
Українські військовослужбовці, фото: Facebook

Законним вважається лише наказ, який був відданий відповідною особою в межах повноважень та належного порядку, що не суперечить чинному законодавству та не порушує конституційні свободи та права людини та громадянина.

Є ще інформація щодо тих, хто уникає мобілізації за кордоном. Тих, хто не повертався до України, можуть притягнути до адміністративної відповідальності – штраф від 3,4 тисячі гривень. Якщо виявиться, що перетин кордону був незаконним, тоді доведеться додатково заплатити до 8,5 тис.

Нагадаємо, українець обдурив військкомів і "поплатився" за це: суд виписав штраф, незважаючи на вибачення

Як повідомляв "Знай.uа", медсестру оштрафували на 100 тисяч за відмову їхати на фронт: все могло бути ще гіршим

Знай.ua писав, уникнення мобілізації за кордоном: після повернення в Україну чоловіки, що втекли, нестимуть відповідальність