Зараз усі православні минають період Великого посту – важливих 40 днів перед світлим святом Великодня.

Раніше на саме свято українці відпочивали 3 дні: суботу, неділю (Великдень) та понеділок, як перенесений вихідною з неділі. Що ж чекає на українців у 2023 році і скільки в нас буде вихідних? Про це ми розповімо нашим читачам далі.

Великдень в Україні
Великдень в Україні

У 2023 році українці святкуватимуть Великдень 16 квітня за православним та 9 квітня за католицьким календарем. А ось звичних для нас трьох днів вихідних не буде через воєнний стан, який був запроваджений через повномашстабний наступ росії у лютому 2022 року.

Варто нагадати нашим читачам, що дата Великодня перехідна. Вона рахується з дати першого повного місяця після дня весняного рівнодення і починається Великим постом, який триває сім тижнів. У 2023 році Великий піст розпочався 27 лютого і триватиме до 15 квітня.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Великдень, фото Знай.ua
Великдень, фото Знай.ua

У Кодексі законів про працю зазначено, що понеділок після Великодня має бути вихідним днем, оскільки саме свято припадає на вихідний день тижня.

Проте 19 лютого 2023 року в Україні продовжили воєнний стан до 18 травня. Тому відповідно до статті 6 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах військового стану" дія вищезгаданої статті 73 КЗпП скасовується. Тобто вихідного у понеділок 17 квітня не буде.

Нагадаємо про Великий піст-2023: правила харчування до 15 квітня, важливі заборони та 3 дні, коли можна дозволити собі зайве.

Раніше ми повідомляли про сенс Великого посту і кого можна його не дотримуватись перед Великоднем: прості відповіді, яких не знають багато православних.