Повномасштабне військове вторгнення росії зруйнувало багато життів в Україні. Звичайно, те, про що ми повідомимо, не зрівняється зі втратою рідних чи вдома, але теж важливо.

З 24 лютого 2022 року у багатьох українців суттєво знизилася зарплата, це стосується й офіційно працевлаштованих працівників. Але, як відомо, пенсія в нашій державі формується з урахуванням навіть зарплати. То як же зниження заробітку в період повномашстабної війни вплине на розмір пенсії у майбутньому? Про це розповіли у ПФУ, відповідаючи на запитання майбутньої пенсіонерки.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Українка описала свою ситуацію: за два місяці може вийти на пенсію, проте виникла проблема. Через вторгнення росії щомісячний заробіток значно знизився. Це може вплинути на майбутню пенсію. Тож громадянка запитала: чи можна не враховувати останні дані при призначенні держвиплат, і чи не вплине це на стаж?

Пенсійний фонд поспішив заспокоїти жінку, адже минулого року до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" було внесено зміни, які дозволяють, якщо це доцільно, виключити як невигідні з періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці заробітної плати, нарахованої у період військового стану та протягом трьох місяців після його припинення.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Пенсійний вік, фото: ПФУ
Пенсійний вік, фото: ПФУ

"Тобто період вашої роботи під час військового стану буде врахований у страховий стаж з урахуванням сплачених внесків, а заробіток для обчислення пенсії за цей час можна не враховувати", - відповіли у відомстві.

Можливість виключення місяців з "невигідною" заробітною платою (низькими порівняно з іншими місяцями коефіцієнтами) з періоду, за який враховується заробіток, передбачена саме для того, щоб не допустити зменшення зарплати для обчислення пенсії та в результаті підвищити розмір пенсії. Такий виняток називають "оптимізацією заробітку".

Гроші, гривні: фото economy.24tv.ua
Гроші, гривні: фото economy.24tv.ua

При оптимізації можна виключити з підрахунку зарплати періоди до 60 календарних місяців страхового стажу поспіль, але не більше 10% тривалості страхового стажу, обчисленого в одинарному розмірі.

Звернення ПФУ
Звернення ПФУ

Нагадаємо про пенсійний колапс: українці на заслуженому відпочинку можуть залишитися голими та босими.

Раніше ми повідомляли, що бути затримками чи не бути? Від чого залежить виплата пенсій за умов війни.