Повномасштабна війна триває вже понад рік, від початку 24 лютого 2022 року, з того моменту в Україні триває військовий стан, який обмежує можливість виїзду за кордон для чоловіків призовного віку.

Адвокат Владислав Юрчак з адвокатського об'єднання T&T Partners спробував роз'яснити, чи "звільнять" чоловіків після закінчення війни, щоб у них нарешті з'явилася можливість виїхати з України - у справах, на відпочинок і таке інше.

Українці на кордоні, скріншот: Youtube
Українці на кордоні, скріншот: Youtube

Заборона на перетин кордону зараз діє, базуючись на постанові Кабміну від 27 січня 1995 року №57. Вони пов'язані із запровадженням на території країни надзвичайного чи військового стану, тобто діють лише під час дії таких правових режимів.

Юрчак зазначив, що складно прогнозувати, які зміни відбудуться у правовій сфері після припинення дії воєнного стану. Однак він зазначив, що обмеження на виїзд продовжуватимуть діяти, якщо після воєнного стану буде запроваджено надзвичайний стан.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Перевірка документів на кордоні, скріншот: YouTube
Перевірка документів на кордоні, скріншот: YouTube

У той же час, якщо жоден із цих режимів не буде застосований, за чинним законодавством обмеження на виїзд для чоловіків призовного віку не діятимуть.

Наразі ж виїхати за кордон можуть лише деякі категорії громадян, включаючи хлопців до 18 років, пенсіонерів після 60 років тощо.

Нагадаємо, ти в окопі, а зарплати нема? Юрист пояснив, куди звертатися

Як повідомляв "Знай.uа", що чекає на українців після отримання повістки: що брати з собою в ТЦК

Знай.ua писав, військових в Україні зобов'язують пройти випробувальний термін: скільки триває і кого стосується