Українців дуже стривожило зростання цін на цибулю, адже раніше це був один із найдоступніших овочів, а зараз він продається до 60 грн за кг. Але експерти прогнозують, щотака тенденція може зберегтися й у майбутньому.

Таке подорожчання спричинене суттєвим дефіцитом, як зазначила експертка Світового банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова. Частина ринка втрачена через окупацію Херсонської області, де вирощувалося близько 80% цибулі. Також перешкоди для врожаю були у Миколаївській та Одеській областях.

Вирощування цибулі, скріншот: YouTube
Вирощування цибулі, скріншот: YouTube

Через посуху в Нідерландах та введені обмеження постачання з Туреччини, цибулю закуповували переважно в Єгипті та Польщі. Проте виробництво різко скоротилося ще влітку 2022 року. Це був найнижчий показник за останні роки та рекордний для багатьох країн.

Покрити таку велику нестачу цибулі не вийде за короткий термін, тому ціна може зростати і далі. Але коли попит серед покупців піде на спад, динаміка має стриматись.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок
Показати ще

Цибуля, супермаркет: фото Знай.ua
Цибуля, супермаркет: фото Знай.ua

За прогнозом фахівців, українцям слід готуватися до ще більшого подорожчання цибулі, а особливо високо вона злетить у ціні перед Великоднем, а ось на початок літа ціни піднімуться незначно.

Раніше ми писали про те, що у ПФУ підрахували, наскільки більше грошей виплатили пенсіонерам за березень: йдеться про мільярди

Як повідомляв Знай.ua, на які продукти стримують ціни в Україні - список: їх не можна продавати дорожче за встановлену норму

Також портал Знай.ua писав, що в Україні знову подорожчали тепличні огірки: радість від падіння цін була недовгою