Минуло вже кілька днів від моменту аптечного "колапсу", коли українці рвонули скуповувати багато ліків перед 1 квітня.

Саме з цього дня багато позицій мали бути реалізовані виключно за наявності рецепту (письмового чи електронного). Проте як отримати цей рецепт.

Черга в аптеку, скріншот: YouTube
Черга в аптеку, скріншот: YouTube

Лікар Лариса повідомляє, що за програмою "Доступні ліки" електронні рецепти на препарати використовуються вже кілька років. Без рецепта доступні лише деякі препарати, такі як жарознижувальні або назальні краплі.

Рецепти надсилаються на телефон пацієнта за допомогою смс-повідомлення з відповідним кодом. Процес виписки рецептів є швидким, і навіть старші люди знають, як це працює.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Ліки за е-рецептом. Фото: Youtube
Ліки за е-рецептом. Фото: Youtube

Щоб отримати електронний рецепт, пацієнти можуть звернутися до свого сімейного лікаря за допомогою різних месенджерів, таких як Viber, WhatsApp або Telegram.

Сімейні лікарі приймають від 20 до 30 пацієнтів на прийом. Вони намагаються знайти час для кожного, хто звертається за допомогою та не відмовляють нікому.

Щоб отримати електронний рецепт, пацієнтам необхідно:

  1. Записатися на прийом до лікаря через сайт або месенджери.
  2. Під час прийому лікар зареєструє пацієнта в електронній системі охорони здоров'я та видасть електронне призначення, вказавши активну речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції щодо прийому ліків.
  3. Після виписки електронного рецепту пацієнт отримає його номер і унікальний код, що підтверджує, які слід повідомити фармацевту в аптеці для придбання медикаментів.

Нагадаємо, експерт показав, кому вигідно введення рецептів на ліки: "Мільярди гривень із наших кишень"

Як повідомляв "Знай.uа", мережа захлинулась мемами про "Німесіл", який з 1 квітня продаватимуть за рецептом

Знай.ua писав, у МОЗ заспокоїли українців на рахунок е-рецептів: в аптеки бігти не потрібно