Розмір пенсії складатиме від 30 до 70 відсотків заробітку (грошового забезпечення) годувальника, залежно від обставин його смерті.

Згідно з юридичними поясненнями на Соціальному порталі, мінімальний розмір пенсії у зв’язку із втратою годувальника не може бути меншим за два прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність. На 1 січня 2023 року він становив 2093 гривні.

Також, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, які визнані особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, пенсії підвищуються на 10% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Цю норму передбачено Законом "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Проте, автоматичне підвищення пенсії не передбачено. Щоб отримати додаткову доплату, потрібно подати заяву до Пенсійного фонду разом із копіями необхідних документів. Рішення про призначення додаткової пенсії буде прийняте Пенсійним фондом.

Для жителів тимчасово окупованих територій пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначатиметься з дня наступного за днем смерті годувальника.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Відповідно до законодавства України, особи, які були звільнені з військової служби, а також деякі інші категорії громадян, мають право на пенсійне забезпечення. У разі втрати годувальника, пенсія може бути призначена у розмірі від 30% до 70% від заробітку (грошового забезпечення) годувальника, залежно від обставин його загибелі або смерті.

Законодавством також передбачено, що мінімальний розмір пенсії у зв’язку із втратою годувальника не може бути меншим за два визначені законом розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Станом на 1 січня 2023 року цей розмір дорівнював 2093 гривням.

Дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, які були визнані особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, і не одружилися вдруге, мають право на підвищення пенсії на 10% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Однак для отримання цієї доплати необхідно подати заяву до Пенсійного фонду і додати копії необхідних документів.

Також варто зазначити, що для мешканців тимчасово окупованих територій пенсія у зв'язку з втратою годувальника має бути призначена з дня, що настає за днем смерті годувальника. Це передбачено ухваленими змінами до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії".

Раніше ми розповідали: Коли в Україні пройде новий етап підвищення тарифів?

Нагадуємо: Тариф по 90 гривень та багато безкоштовних хвилин

Також: В аптеках закінчилися запаси препарату "Німесил" через паніку українців