Чистий четвер – значущий день у житті православних. Дізнайтеся його історію, традиції, прикмети та звичаї.

Чи можна працювати у цей день? Чого категорично не можна робити? О котрій і навіщо потрібно вмиватися, митися чи купатися? Чому четвер перед Великоднем вважають чистим? Почнемо оповідання з історії Великого четверга. Читайте про те, яким має бути день для очищення душі та тіла.

Чистий четвер
Чистий четвер / Скріншот

Історія Чистого четверга, чому його так називають?

2023 року православні християни відзначатимуть Великий Чистий четвер 13 квітня. Називають цей день так недарма. Адже саме в четвер Ісус Христос показав братню любов і смиренність, обмивши ноги своїм учням. Це був останній день Сина Божого на землі перед його тяжкими стражданнями, які втілюються Страсною п'ятницею.

Як зазначає Євангеліє, на Тайній Вечері Христос встановив Святе Причастя. Здавна до Чистого четверга, крім обряду євхаристії, зараховують молитву Божого Сина в Гефсиманському саду. У Чистий четвер належить очищати не лише свою душу, а й увесь простір навколо, адже колись цього дня мала місце зрада Юди.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Листівка з Чистим четвергом
Листівка з Чистим четвергом

Ось чому Чистий четвер пов'язують із прибиранням у будинку, відмиванням житла до блиску, раннім умиванням та купанням. Давайте тепер детальніше поговоримо про те, що роблять цього дня. Дізнайтеся, коли найкраще купатися: о котрій годині це робити? Тут представлена ​​найпотрібніша інформація.

Традиції та звичаї Чистого четверга: коли миються, фарбують яйця та печуть паску?

Чистий четвер треба проводити у чистоті. Саме тому, починаючи ще з півночі і до сходу сонця треба встигнути скупатися. Адже вода у цей день навіть у звичайному крані вважається магічною та цілющою. Таким чином, очищається і душа, і тіло. Змивається весь негатив, нагромаджений за весь попередній рік.

У воду бажано класти срібло. Найкраще, якщо це буде срібний хрест. Через брак потрібно класти будь-який інший срібний виріб, який є в будинку. Ось чому в народі кажуть, що треба купатися у сріблі. І дітей варто скупати таким же чином. Здавна вважається, що срібло – найкращий захисник від нечистої сили.

Чому почорніло срібло
Чому почорніло срібло, pinterest.ru

У народі існує повір'я, що четвергова сіль здатна вилікувати від найстрашніших недуг. Готують її саме у Чистий четвер особливим способом. Потрібно взяти в ніч із середи на четвер велику сіль. Потім змішати її з м'якушем житнього хліба, вимоченим у воді, або з квасною гущею.

Замотавши вміст у ганчірочку, потрібно поставити її на самий жар у піч. Можна закопати в попіл і залишити на 3-4 години. Якщо переколювати сіль на сковороді, то згодом її потрібно потовкти в ступі. І читати молитви. Вважається, що чорна сіль здатна вилікувати від будь-якої хвороби, адже вогонь має своєрідну очисну силу.

Сіль, скріншот: YouTube
Сіль, скріншот: YouTube

Після обмивання треба сходити до церкви, очистити свої думки від усього гріховного, причаститися. Прийшовши з храму додому, насамперед розпочати наведення порядку в будинку. Саме прибирання будинку має бути на першому плані. А потім вже можете пекти паску або паски і фарбувати яйця.

У Чистий четвер ви можете прати, шити, мити підлогу, вікна та машину. Все має блищати. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде непогожою, то й осінь буде такою. І їм супроводжуватиме невдача.

Народне повір'я говорить, що брудну воду не варто виливати в межах будинку. Її варто вилити там, де нічого не росте, наприклад, на каміння або дорогу. Крім цього, не варто залишати замоченою білизну або брудний посуд.

Миття посуду, фото uborka
Миття посуду, фото uborka

Наступний за Чистим четвергом день – Страсна п'ятниця, коли будь-які роботи по дому під забороною. А це означає, що ви повинні закінчити всі домашні справи в Чистий четвер. Коли закінчите зі збиранням, можете шити і вишивати, готувати різні страви, адже незабаром – Велике свято. Але поки що – піст, і наступний день – Страсний, тому харчування протягом усього тижня особливо суворе.

Нагадаємо, що має бути на Великдень у кошику і чому не можна брати сіль, фрукти та алкоголь до церкви.

Раніше ми повідомляли про паску за рецептом від бабусі: завжди виходить і викликає захоплення.