Багато хто навіть не замислюється над тим, чому свято Світлого Христового Воскресіння щороку потрапляє на різну дату.

Ми звикли, що бабуся, церковний календар чи всезнаючий інтернет нам підкаже. Насправді все не так складно, як здається на перший погляд. Так, вникати в деталі сонячного та місячного року не потрібно, там справді можна заплутатися. Достатньо дізнатися від чого залежить розрахунок дати, відкрити завісу православної історії – і більше ніяких непорозумінь не буде. Існує навіть спеціальна формула, за якою вже давно зробили обчислення на роки вперед.

Великдень 2022, богослужіння ПЦУ фото Знай.ua
Великдень 2022, богослужіння ПЦУ фото Знай.ua

Якого числа Великдень цього року?

Згідно з існуючими правилами та за загальними підрахунками, Великдень 2023 року відзначається 16 квітня. Найчастіші питання про свято: в яких числах, і в якому місяці до віруючих приходить Воскресіння Христове? Для відповіді на це питання потрібно зорієнтуватися у деяких датах, подіях та календарних особливостях. А далі, обчислити день святкування Великодня або інших свят, які залежать від Світлого Воскресіння.

Визначають дату Великодня щороку, враховуючи такі характеристики.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

1. День весняного рівнодення, що припадає на 21 березня – відправна точка для обчислень.

2. Перший місяць після дня весняного рівнодення. Щороку молодик потрапляє на різну дату, в цьому і криється загадка дати, що скаче з року в рік.

3. Після першого молодика потрібно позначити в календарі першу неділю. Воно то й буде днем ​​святкування Великодня.

4. Буває так, що перший молодик потрапляє на неділю, тоді Світле свято проходитиме наступної неділі.

5. Повний місяць настає кожні 29 днів – це закони місячного календаря.

6. Дата свята має вписатися у проміжок: не раніше 4 квітня та не пізніше 8 травня. Цей відрізок пов'язаний з дією місячного та сонячного календаря.

Від того, якого числа відзначається Великдень, залежать дати інших, не прив'язаних до календаря свят: Лазарева субота, Вхід Господній до Єрусалиму, Вознесіння Господнє, П'ятидесятниця чи Трійця, День Святого Духа (наступний день після Трійці). Обчислення провадиться для кожного свята окремо.

Коли відзначається Великдень у різних віросповідань

У православ'ї, католицтві та іудаїзмі відзначають Великдень у різні дні. Просто кожен підкоряється своєму календарю. Юліанський – у православних та григоріанський – у католиків. Цього року католики святкували Великдень 9 квітня. Така плутанина пов'язана з різними традиціями та віруванням. Іудеї ж обійшли всі премудрості стороною, і прийшли до таких обчислень: Пасха припадає на день, коли євреї пішли з Єгипту. Так, там теж є зв'язок з повним місяцем і тривалістю місячного місяця. Але самих іудеїв це не лякає, адже саме вони почали першими відзначати Великдень на згадку про звільнення народу від єгипетського рабства. Іноді буває так, що православна дата Воскресіння Христового збігається з іудейською. А в інші роки може проходити раніше. Найцікавіше те, що такі особливості суперечать послідовності історичних подій, у той час,

Яка черговість відзначень у різних віросповідань, коли немає збігу чи накладення дат? Спочатку Світле Воскресіння Христове зустрічають іудеї, потім католики і лише потім православні. У Стародавні часи, коли ще існувала Олександрія, дату святкування Великодня обчислював єпископ. Таким чином святкування відбувалося в один день. Проте така традиція не прижилася. Ще був період, коли християни відходили від раніше встановлених правил і, щоб не морочити собі голову, відзначали Великдень через тиждень після Юдейської. Але й такі нововведення не повінчалися успіхом. Незабаром усе повернулося на свої місця. Кожне віросповідання має свої правила, якими обчислюється дата зустрічі Воскресіння Христового.

Зі світлим святом Великодня пов'язана історія: звідки пішло свято, його походження, витоки, традиції, звичаї, прикмети, символи. Слово "пасха" перекладається з давньоєврейської означає "перехід від смерті до життя". Що, власне, і зробив наш рятівник. На самому початку свого шляху: католики і православні все ж таки відзначали Великдень разом, потім відбулися календарні перевороти. Юліанський стиль перейшов у григоріанський. І дві різні "народності" загубилися серед обчислень відзначення Великодня. Хтось заглибився у місячні та сонячні календарі, а для когось відправною точкою стали євреї. Одне залишається незмінним – це перемога життя над смертю, добра над злом, світла над пітьмою.

Нагадаємо, коли потрібно фарбувати яйця на Великдень: історія крашанок та секрети яскравих кольорів.

Раніше ми повідомляли, коли не можна пекти паску на Великдень: церковні заборони та поради.