Вже зовсім скоро українці відзначатимуть велике православне свято – Великдень 2023 року.

Це головне православне свято, яке присвячене воскресіння Ісуса Христа. Якого числа святкуватимуть Світле Воскресіння, а також про традиції, історію та заборони – читайте у нашому матеріалі.

Православний календар: дата святкування Великодня

Воскресіння Христове – це давнє християнське свято, яке у православній вірі вважається головним днем ​​року. Його встановили на честь воскресіння Ісуса Христа.

Починаючи з 325 року, дату святкування Великодня розраховується за місячно-сонним календарем – у першу неділю після повного місяця, що настає після весняного рівнодення.

У 2023 році Великдень припадає на 16 квітня.

Популярні новини зараз
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот
Показати ще

Католицький Великдень
Католицький Великдень
Пасха 2019

Чому фарбують яйця?

Історія походження цієї традиції пов'язана з легендою про Марію Магдалину. Згідно з повір'ям, після чуда воскресіння Христа Магдалина прийшла до імператора зі словами: "Христос Воскрес!" . За традицією, йдучи в гості, потрібно було принести з собою подарунок, тому жінка в дар принесла яйце.

Однак імператор не повірив її словам, заявивши, що людина не може воскреснути так само, як біле яйце не може стати червоним. Як тільки правитель промовив ці слова, яйце в руках Марії стало червоним. З того часу і з'явився звичай фарбувати яйця.

Пасха 2019

Великдень 2023: що заборонено робити

Як і на інші православні свята, під час Великодня заборонено таке:

  • Не можна важко працювати, наприклад, займатися прибиранням, пранням, прасуванням, шиттям. Вважається, що цим можна осквернити пам'ять про страждання Спасителя.
  • Категорично заборонено сваритися, лаятись, лаятись і бажати комусь зла. Уся негативна енергія у цей день повертається потрійною силою.
  • Обов'язково потрібно дотримуватись Великого посту.
  • Вважається, що на Великдень не можна стригтися, митися, галасувати, мити голову, пити алкоголь.
  • Забороняється займатися тілесними втіхами.
  • Згідно з церковними канонами, на Великдень не можна ходити на цвинтар.
  • Цього дня забороняється вінчатися та хрестити дітей.

Пасха 2019

Православний Великдень 2023: традиції українського народу

Святкування Великодня потребує дуже ретельної підготовки, особливо це стосується православ'я. Свято Христового Воскресіння можна відзначати виключно у доброму настрої та хорошому настрої. Тому існує Великий піст, який дозволяє очистити як своє тіло, а й душу.

В останній тиждень перед Великоднем люди починають готувати своє житло до свята – прибирають, готують, стирають та гладять. Все має бути ідеальним.

Тим більше, що існує традиція позбавлятися старих та непотрібних речей, оновлюючи зупинку в будинку.

Важливо не забувати, що стіл слід накрити не лише багато, а й дотримуючись церковних канонів. Так, наприклад, люди ставлять на стіл пофарбовані яйця та святкові паски.

Пасха 2019

Обов'язковою традицією цієї урочистості є відвідування богослужіння. Як і інші дуже важливі християнські свята на Великдень слід йти до храму на божественну літургію. Його проводять у ніч із суботи на неділю. Віруючі приходять у храм з молитвою, просять бога про прощення, каються у гріхах, просять допомоги.

А після богослужіння відбувається освячення – люди приносять їжу, яку згодом ставитимуть на святковий стіл. Вважається, що таким чином вони присвячують її Богові.

Згідно з християнськими правилами, не можна нічого їсти до відвідування служби та освячення продуктів. Крім того, насамперед з'їсти потрібно пасхальне яєчко і шматочок паски. Саму паску вважають цілющим, тому рекомендується залишити хоча б один шматочок "про запас". Існує традиція залишати і одну крашанку - вона приноситиме вам удачу.

Традиційно з великодньої ночі та наступні 40 днів прийнято не вітатись, а "христосуватися". Тобто при зустрічі говорити "Христів воскрес!" , а у відповідь - "Воістину воскрес!".

Великдень
Великдень

Нагадаємо, "діамантові" у вині, мармурові та за бабусиним рецептом: як пофарбувати яйця на Великдень-2023.

Раніше ми повідомляли, коли не можна пекти паску на Великдень: церковні заборони та поради.