За ігнорування повістки під час військового стану в Україні передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Адвокат розповів, коли вона настає і що робити у таких випадках.

Українцям можуть надсилати листи з попередженням про те, що у разі неявки до військкомату справу передадуть до поліції, щоб встановити кримінальну відповідальність, згідно зі ст. 336 ККУ. За порушення загрожує від 3 до 5 років.

Повістка, фото з вільних джерел
Повістка, фото з вільних джерел

Адвокат Роман Симутін пояснив, що українців не притягнуть до відповідальності, якщо повістку вручили не за правилами. Ця процедура має відбуватися особисто, а не по телефону чи через родичів. Це стосується й тих випадків, коли військовозобов'язаний не прибув до ТЦК через хворобу.

Адміністративна відповідальність у вигляді штрафу настає, коли повістка вручена належним чином особисто, але людина проігнорувала її. Якщо після другого запрошення та виплати штрафу військовозобов'язаний повторно не з'явився до ТЦК, загрожує вже кримінальна відповідальність.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Військовообязанного також можуть оголосити у розшук, якщо йому висунуть підозру у скоєнні кримінального правопорушення за ухилення від призову з мобілізації. Слідчий у такому разі звертається з клопотанням до суду про затримання та доставку підозрюваного до поліції.

Оголосити у розшук та затримати можуть за ухвалою суду, в межах відкритого кримінального провадження та за наявності обґрунтованої підозри.

Нагадаємо, як і коли чоловіки-переселенці зобов'язані стати на військовий облік: нагадування від Мінсоцполітики

Раніше ми писали про те, що в Україні пояснили, чи буде "повна мобілізація" для перемоги на війні