В Україні для учнів коледжів та ЗВО денної форми навчання діє право на відстрочку від мобілізації.

Юристи відповідають, чи можуть студентів все мобілізувати, які документи потрібні учням закладів освіти для підтвердження права на відстрочку та чи можуть в Україні змінити закон "Про освіту". Як сказано у статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", українці, які навчаються у коледжах, вищих навчальних закладах на денній формі навчання (на стаціонарі), мають право на відстрочку від мобілізації.

Скрін, відео YouTube студенти
Скрін, відео YouTube студенти

У законі зазначається, що здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Студентів можуть призвати на службу

За словами юриста ЮФ GRACERS Сергія Савинського, студенти очної форми, дуальної, наукові співробітники мають право на відстрочку протягом часу, коли вони перебувають у відповідному статусі. Зазвичай, це до моменту отримання диплома, або раніше — у зв’язку з відрахуванням, виключенням тощо.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Мобілізація в Україні, фото protocol
Мобілізація в Україні, фото protocol

Тобто, поки студена не відрахують, нема наказу про це, то діє право на відстрочку. Проте, якщо рішення про відрахування набере чинність, то особа перестає бути студентом та втрачає право на відстрочку.

"Якщо людина, наприклад, завершила навчання в коледжі і отримала диплом на початку липня, потім вона подала документи до ВНЗ, куди її мають зарахувати на початку вересня, то права на відстрочку така особа не матиме, з початку липня до початку вересня, поки не з'явиться наказ про зарахування до вузу", - зазначають юристи.

Закон не забороняє вручати повістки студентам коледжів та університетів, а тому передача їм повісток співробітниками ТЦК та СП можлива та відбувається в Україні регулярно.

Якщо студенту дають повістку про перевірку даних, то така особа зобов'язана прийти до ТЦКСП. Стосовно військово-лікарської комісії, то за словами юриста, як тільки особа покаже, що у неї право на відстрочку, з практики у 49 випадках з 50 студентів на таку комісію не відправляють.

Нагадаємо, ми писали, що адвокат пояснив, як чоловікам виїхати з України попри мобілізацію: без порушення закону.

Як повідомляв "Знай.ua" повідомлення від ТЦК про кримінальну відповідальність: адвокат пояснив, що це значить.

Також "Знай.ua" інформував, військовозобов'язаним пояснили, як не отримати величезний штраф через роботу: що важливо знати.