В Україні триває повномасштабна війна та загальна мобілізація, яку уряд розпочав відразу ж після вторгнення росіян на наші землі.

Якщо в перші дні біля військкоматів були величезні черги з чоловіків, які прийняли рішення, що вони "зустрічатимуть" окупантів зі зброєю в руках, то зараз ситуація не така позитивна, оскільки багато хто не готовий опинитися в окопах.

Мобілізація в Україні. Фото: скрін youtube
Мобілізація в Україні. Фото: скрін youtube

Наразі полковник Олександр Коновалов — заступник начальника ТЦК та соціальної підтримки — спробував розтлумачити питання, що стосується документів військовозобов'язаних, які можуть знадобитися для роботи або державних послуг. А ще про те, які штрафи чекають на підприємства, які не дотримуються важливих правил.

Він пояснив, що працювати громадяни можуть лише після підтвердження їхнього військового обліку. Також це стосується перетину державного кордону та одруження.

Популярні новини зараз
Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Щодо лікування: "Жодних обмежень на лікування військовозобов'язаного в закладах охорони здоров'я у чинному законодавстві не існує".

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Якщо військовозобов'язаний хоче отримати якісь державні послуги, він може пред'являти один із трьох типів документів для різних категорій громадян — призовники (посвідчення про приписку), військовозобов'язані (військовий квиток, тимчасове посвідчення) та резервісти (військовий квиток).

Підприємства, які приймають нових співробітників та не дотримуються законодавчих правил, підпадають під статтю 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Для громадян - від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів (1700-3400 грн). Для посадових осіб – від 200 до 300 (3400–5100 грн). Якщо ця людина чи посадова особа вирішить порушити закон повторно, протягом року штраф буде збільшено.

Нагадаємо, як і коли чоловіки-переселенці зобов'язані стати на військовий облік: нагадування від Мінсоцполітики

Як повідомляв "Знай.uа", як українцям отримати у спадок майно з окупації: нюанси та необхідні документи

Знай.ua писав, українцям нагадали про важливі вимоги під час загальної мобілізації: що завжди потрібно мати при собі