В країні триває воєнний стан через вторгнення, що розпочалося з ініціативи російського диктатора в лютому минулого року, коли росія розпочала широкомасштабну агресію на території України.

Втім не усі громадяни мають можливість виконувати свій громадянський обов’язок захищати Батьківщину. У зв’язку з цим, для багатьох громадян актуальні питання відстрочки від мобілізації для догляду за літніми родичами або інвалідами.

Догляд за літніми, фото veraclinics
Догляд за літніми, фото veraclinics

Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо доглядаєш за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Відповідно статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Право на відстрочку мають опікуни людини з інвалідністю, визнаної судом недієздатною. А також ті, що здійснюють догляд за людиною, яка за висновком МСЕК або лікарської комісії потребує постійного догляду і немає інших близьких осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Догляд за людьми похилого віку, скріншот: YouTube
Догляд за людьми похилого віку, скріншот: YouTube

У чому різниця між опікою та доглядом?

Опіка встановлюється над недієздатною людиною, яка має стійкі психічні розлади та не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, за рішенням суду.

Догляд встановлюється над людьми, які потребують стороннього догляду у зв’язку зі станом здоров’я чи інвалідністю, без звернення до суду за висновком МСЕК або лікарської комісії.

Люди з інвалідністю, кадр з відео
Люди з інвалідністю, кадр з відео

За ким можна здійснювати догляд?

Відповідно до частини 6 статті 13 ЗУ «Про соціальні послуги» догляд можна здійснювати тільки за членами своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки.

Якщо мати чи батько старші 80 років, але не мають інвалідності. Чи можна оформити догляд для отримання відстрочки від служби?

Відповідно до частини 6 статті 13 ЗУ «Про соціальні послуги» можна оформити догляд за громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями. Для цього обов’язково отримати висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді.

Людина з інвалідністю, скріншот: Youtube
Людина з інвалідністю, скріншот: Youtube

Якщо батьки, дружина або батьки дружини мають інвалідність І чи ІІ групи?
Стаття 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зазначає що люди, які мають дружину з інвалідністю, або батьків своїх чи дружини з інвалідністю І чи ІІ групи мають право на відстрочку без оформлення догляду чи опіки.

Таким чином існують правові підстави отримати відстрочку від мобілізації для догляду за родичами.

Напомним, раніше українцям нагадали про важливі вимоги під час загальної мобілізації: що завжди треба мати при собі

Як повідомив портал "Знай.ua", які сюрпризи чекають чоловіків при поверненні до України: адвокат пояснив нюанси

Також "Знай.ua" писав, що вийшов на обід, а забрали у військомат: у Івано-Франківську представники ТЦК попрацювали за одеськими методами