У експертів з пенсійного права запитали, від чого залежить розмір пенсії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

До фахівців порталу "На пенсії" звернулася українка, яку у 1986 році евакуювали з зони відчудження. Вона має інвалідність, та запитує про формулу розрахунку пенсії потерпілим з інвалідністю.

Зона ЧАЕС. Фото: Youtube
Зона ЧАЕС. Фото: Youtube

Фахівців зазначили, що передовсім пенсія постраждалим від Чорнобильської катастрофи багато в чому залежить від категорії постраждалого. Насамперед формула розрахована на ліквідаторів, інвалідність яких настала внаслідок каліцтва або захворювання, пов'язаного з Чорнобильською катастрофою.

Розмір такої пенсії залежить від зарплати в зоні відчуження у 1986-1990 роках, середньої зарплати по країні та ступеню втрати працездатності (розмір відшкодування фактичних збитків).

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку
Показати ще

За бажанням особи, обчислення такої пенсії може здійснюватися з урахуванням п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати в Україні. Формула передбачена у постанові Кабміну "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

гроші
гроші

В решті випадків встановлюється мінімальна пенсія, передбачена Законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", або пенсія обчислюється на загальних підставах відповідно до Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Тобто якщо людина є інвалідом, а не має категорії "ліквідатор", або є ліквідатором, а не має інвалідності, не можуть розраховувати на вищезгадану формулу.

Також зазначають, що після індексації з 1 березня 2023 року розмір пенсії за інвалідністю ІІ групи, що настала внаслідок каліцтва або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, в усіх випадках не може бути нижчим, ніж 6549,98 гривні.

Нагадаємо, ми писали, що одразу велика сума: українцям підказали, хто отримає допомогу за три місяці.

Як повідомляв "Знай.ua" ваші гроші недоступні: чому блокують картку, та як зняти обмеження.

Також "Знай.ua" інформував, ПФУ нараховує надбавки не в повному обсязі: у чому причина та кому не пощастить.