Відразу після Великодня всі віруючі відзначають Світлий тиждень, або седмицю. І найважливіше свято буде у п'ятницю.

Він так і називається - Світла п'ятниця. Ми хотіли б розповісти вам більше про це свято, щоб ви знали його історію, традиції, на честь чого Світлу п'ятницю взагалі відзначають і що потрібно зробити в цей день, а чого краще не робити.

Великдень, фото пресслужба МВС України
Великдень, фото пресслужба МВС України

Що таке Світла п'ятниця та як її відзначають

П'ятниця Світлого тижня відзначається на честь великої та світлої події для всіх віруючих людей – воскресіння Ісуса Христа. Як ми вже сказали, її відзначають наступного тижня після Великодня, оскільки він був 16 квітня, то Світла п'ятниця буде 21 квітня.

А Світлою вона називається, тому що присвячена такій же світлій і радісній події – воскресіння Ісуса.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

П'ятниця Світлого тижня: традиції свята

У церкві та у всіх храмах цього дня відзначають пам'ять ікони Божої Матері "Живоносне Джерело". Тут традиції також пов'язані з водою, на богослужінні її освячують, а після цього здійснюють хресний хід до найближчої водойми.

Люди, які відвідали церкву, та набрали води використовують її у своїх цілях: поливають город, дерева, сад – вважається, що це сприятиме гарному врожаю.

Світла п'ятниця
Світла п'ятниця

Ну а крім цього, були традиції, які не зовсім пов'язані з релігією та християнством, але вони однаково досить цікаві. Наприклад, у слов'ян була поширена традиція у Світлу п'ятницю запрошувати зятя у гості до тещі та тестя. Цю п'ятницю називали Прощеним днем. А в деяких регіонах люди запрошували у гості не лише зятя, а й усю його родину.

А дівчата цього дня дуже рано прокидалися, щоб вмитися ранковою росою, вони вірили, що роса допоможе зберегти молодість і красу.

Світла п'ятниця: чого не можна робити

Цього дня немає дуже суворих заборон, але деяких правил таки варто дотримуватись. Не можна забувати, що цей тиждень повністю приурочений до радісної події, тому й поводитися потрібно відповідно – не можна злитися, поганословити, сваритися і так далі.

Також у цей день заборонено відвідувати цвинтар. Для цього є спеціальний день – Радониця, що відзначається 25 квітня.