Православна церква завершує Великодній тиждень святом. У народі його називають Червоною гіркою (Провідна або Томина неділя) і в 2023 році випадає на 23 квітня.

Навколо нього за століття склалося чимало традицій та обрядів. Як найправильніше провести цей день.

Великдень
Великдень

Це свято називається Антивеликдень. Назва Антивеликдень означає "замість Великодня" або "протилежний Великодню" - але це не протиставлення, а звернення до свята, повторення його на восьмий день після Великодня.

Історія народної назви бере свій початок ще у дохристиянських часах. Через те, що масові гуляння цього дня влаштовували на навколишніх пагорбах, де земля на той момент уже встигла прогрітися і підсохнути, його почали називати Червоною гіркою.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

"Є припущення, що відзначали його на високих горах, звідки сніг сходив насамперед, і там першими розцвітали квіти. Червона - тобто "красива"", - зазначає Вадим Казаков, жрець Спілки слов'янських громад слов'янської рідної віри.

Вважається, що цей день як ніякий інший рік чудово підходить для одруження і вінчання. Протоієрей Максим, наприклад, вважає, що у православних християн звичай вінчатися в цей день не є церковною традицією. Це більш практичне рішення.

До цього дня був Великдень, а до нього Великий піст. У ці періоди вінчання робити забороняється. Тому за цей період і накопичуються охочі повінчатися. Перший вихідний і найчастіше перша тепла весняна погода схильні до здійснення одруження.

Інший звичай має зовсім інший характер. Вважається, що на Червону гірку необхідно обов'язково поїхати до покійних на цвинтарі. Цей звичай пішов із СРСР і є порівняно недавньою практикою. Таким чином люди шукали виходу своєї віри, яка зазнавала різних атак.

"Це виражалося в відвідуванні могил родичів на Великдень - у самий день Великодня або в Антипасху. Було в цьому щось таке прихований, можливо, раціонально не промовляється. А насправді - віра в те, що ми розлучилися зі своїми рідними не назавжди. Така ось прихована віра у майбутню зустріч і у воскресіння Христове", - пояснює священнослужитель.

Все ж таки за церковними канонами здійснювати перше поминання померлих слід лише у вівторок другого тижня після Великодня, на Радоницю (2023 року випадає на 25 квітня, - прим. ред.), а на Червону гірку краще скуштувати святкову літургію.

Нагадаємо, що в жодному разі не робіть цього тижня після Великодня: суворі заборони на Світлу седмицю з 17 по 23 квітня.

Раніше ми повідомляли, як потрібно поводитися після Великодня? Дві молитви, які читають увесь Святий тиждень.