Один з експертів в житлово-комунальній сфері, Олег Попенко прокоментував підвищення тарифів, та показав, чому не варто цього робити.

Свою позицію щодо анонсованих підвищень тарифів Попенко висловив на сторінках своїх соцмереж.

Платіжка за електроенергію. Фото: скрін youtube
Платіжка за електроенергію. Фото: скрін youtube

Справді, в Україні ще з минулого року носяться з ідеєю підняття тарифів на електроенергію. Вперше про це заговорили ще торік восени, але тоді знайшлися люди, які пояснили гарячим головам з Міненерго, що в Україні війна, і робити це абсолютно безглуздо в такій ситуації. - зазначив Попенко.

Але цього року ідея підвищення тарифів продовжила своє життя, і з'явилися нові ідеї та нові цифри. За словами експерта, хоч і називають 140 млрд гривень щорічних збитків енергетичними держкомпаніями, але ці цифри нічим не підтверджуються.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Електрики, скріншот: YouTube
Електрики, скріншот: YouTube

Також він підкреслює, Центренерго показав збитки, а ДТЕК демонструє прибутки у рік війни. Хоча, зазначає Попенко, структура компаній схожа як два брати близнюка. І тут ніхто б нам не сказав і правду, але депутат ВРУ Камельчук проговорився на єдиному марафоні, що гроші від підвищення тарифів підуть на погашення заборгованості інвесторам у зелену енергетику.

зелена енергія, фото з вільних джерел
зелена енергія, фото з вільних джерел

Тобто. Прості споживачі розраховуватимуться з найбагатшими людьми України, а серед них є лише політики та великий бізнес своїми грошима. І тут можна було б поставити крапку, адже все стало майже на свої місця. Але ніхто не каже про наслідки такого кроку. Заборгованість за ЖКГ на 1 березня 2023 року орієнтовно становить 150 млрд гривень. Тільки за 2022 рік сума заборгованості збільшилася на 40 млрд. Будь-яке збільшення тарифів призведе до неминучого зростання заборгованості з огляду на економічну ситуацію в Україні. — зазначає Попенко.

Якщо українці справно заплатять за електрику, то вони не заплатять за щось інше, найчастіше це тепло чи гаряча вода. І заборгованість за компослуги й надалі зростатиме.

Нагадаємо, ми писали, що українцям підвищать тарифи на електроенергію, щоби було світло взимку: "Це не складатиме для них великої проблеми".

Як повідомляв "Знай.ua", українцям розповіли, як у травні зміняться тарифи на світло та газ.

Також "Знай.ua" інформував, у Раді підтримують підвищення тарифів, якою буде ціна на електроенергію.