В Україні триває повномасштабна війна, військовий стан та мобілізація, оскільки росіяни, мабуть, не збираються живими покидати нашу територію.

Через це, ще наприкінці березня 2022 року, було затверджено порядок запровадження "Єдиного електронного реєстру військовозобов'язаних", через який частина чоловіків може взагалі забути про те, як виглядає сонце, закрившись удома.

Мобілізація, скріншот: YouTube
Мобілізація, скріншот: YouTube

Метою цього рішення є цифрова трансформація обліку військовозобов'язаних. Однак юрист Владислав Юрчак вирішив заспокоїти українців, заявивши, що закон не передбачає можливість онлайн-вручення повісток.

"Тому не потрібно лякатися і терміново видаляти мобільний додаток "Дія" зі смартфона", - заявив він.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів не містить повної інформації, адже він запрацював лише нещодавно.

Юрчак також зазначив, що багато українців фактично не перебувають на військовому обліку. До того ж, законодавство на даний момент не передбачає механізму отримання повісток через додаток "Дія", тому ми спостерігаємо масове вручення повісток на вулицях.

Повістка, фото з вільних джерел
Повістка, фото з вільних джерел

До реєстру вносяться та зберігаються в базі даних такі відомості про військовозобов'язаних, як особисті (персональні) та службові дані. При цьому згода військовозобов'язаних на обробку їх особистих даних для цілей реєстру не потрібна.

Згідно із законом, Міністерство оборони України є власником реєстру, а Генеральний штаб Збройних сил України є розпорядником цього реєстру.

Нагадаємо, мобілізація та військовий облік: працівників та роботодавців попередили про штрафи

Як повідомляв "Знай.uа", повістки на блокпостах та закордоном, а також адмінпротоколи для всіх: юрист пояснив тонкощі нової мобілізації

Знай.ua писав, до 8500 гривень за відсутність військового квитка: кому в Україні "світить" значний штраф