У лютому 2022 року розпочалася повномасштабна війна в Україні після вторгнення росіян на наші землі, що змінило багато процесів, які протікали донедавна.

Основне, за що можна зачепитися – це зростання цін на продукти, послуги, паливо. Все стало дорожче, хоч зарплати залишилися на тому ж рівні. Все через негативні фактори, такі як спад економіки, зростання вартості палива та мастильних матеріалів, логістичні проблеми тощо. Зараз Державна служба статистики поділилася даними, що всього за рік зростання цін на продукти харчування становило 26,8%.

Молочні товари. Фото: Youtube
Молочні товари. Фото: Youtube

Можна, звичайно, виділити серед найменувань основні поізції — це яйця (майже вдвічі, близько 80%), фрукти та овочі (на 40%). Вони показали найвище зростання цін. Риба подорожчала на цілих 37 відсотків, м'ясо та макарони – на 20, хліб – на 17. Ціни на олію зросли на 19,7%, на сир – на 18%.

Експерти також не залишили українців без "надії", заявивши про можливе зниження цін на деякі позиції. Усі, напевно, вже звикли до того, який цінник коштує біля моркви та цибулі, за кілограм якої треба віддати понад 50 гривень. Хоча вже зовсім скоро, за словами міністра аграрної політики Миколи Сольського, вже у другій половині травня ціни підуть на спад. Це станеться, коли Україна та країни Європи, які експортують продукти харчування в Україну, зберуть новий урожай та доставлять його на ринки.

Популярні новини зараз
Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

"Цього року були і нестандартні ситуації, пов'язані з Туреччиною – найбільшим постачальником томатів до Європи. Після землетрусів Туреччина мала певний період заборони на експорт овочів, поки вони не розібралися, що робити далі. Все це разом впливає на ціни", - заявив він.

На всі впливають і бойові дії, що продовжуються, на півдні України, де просто не вдалося виростити достатньо овочів. Але, крім овочів, падіння цін може торкнутися і м'яса - до кінця травня, на 5-7%. Все залежить від ситуації із зерновими, кормами та новим урожаєм.

Нагадаємо, півзарплати за бутерброд: українців здивували новими цінами на ковбасу, гастрономічна розкіш

Як повідомляв "Знай.uа", як зміняться ціни на гречку в 2023 році: українцям пояснили, що впливає на ситуацію

Знай.ua писав, в Україні змінилися ціни на макарони: скільки коштуватиме популярний продукт