В Україні чимало військовозобов'язаних, які намагаються уникнути служби усілякими способами. Один із найпопулярніших – стати студентом, адже вони отримують відстрочку від мобілізації.

Українці призовного віку активно користуються такою можливістю, яка гарантує їм звільнення з військової служби. За даними Міносвіти, чоловіків-студентів за рік побільшало на 82%, а українські ВНЗ спостерігають небувалий приріст. Про це пишуть у "Наші гроші. Львів".

Приріст студентів в Україні, дані Міносвіти
Приріст студентів в Україні, дані Міносвіти

У той же час молодих людей до 20 років, які бажають вступити до навчальних закладів, все менше, оскільки більшість виїхали з країни, але збільшилася кількість студентів у віці 30-50 років.

У 2022 році контрактникам було набагато простіше вступити, оскільки деякі факультети вимагали лише співбесіди чи мотиваційного листа. Кожен ВУЗ має свою "стелю" студентів на платній основі, але навіть найпопулярніші використали свій ліміт лише на 70-80%.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати
Показати ще

Великий приріст студентів був у "Львівській політехніці", їх побільшало на 187%. Популярність також мав ІФНТУНГ в Івано-Франківську, там +406% студентів, у Луцькому національному технічному університеті +442%. До лідерів увірвався Чернівецький торговельно-економічний інститут, де кількість контрактників стала у 12 разів більшою.

Студент. Фото: 420on.cz
Студент. Фото: 420on.cz
Студент. Фото: 420on.cz

У Міносвіти не бачать проблеми у різкому збільшенні кількості студентів, але не виключають, що вони можуть бути мобілізовані у разі, якщо уряд ухвалить таке рішення.

Студенти дійсно мають відстрочку від мобілізації, але в деяких випадках їх все ж таки можуть призвати. Є так званий "коридор" між часом навчання в коледжі, припустимо, і вступом до бакалавра. Тобто абітурієнта можуть мобілізувати.

Нагадаємо, українські ВНЗ з популярними професіями і вартість навчання: готуємося до вступу

Раніше ми писали про те, що українці можуть не платити за послуги нотаріуса: хто у списку щасливчиків