На аукціоні УЕБ держхолдинг розраховує власним коштом закупити газ у приватних видобувних компаній зі стартовою ціною близько 13000 грн за тис. кубів. Умови оплати — післясплата чи подекадна оплата всієї вартості укладених угод.

Про це пише аналітик Світлана Долінчук. Вона зазначає, що невідомо як відреагують на таку пропозицію "Нафтогазу" видобувачі, після минулорічної "підстави", що привела їх до змови та організації "газового картелю", який ризикує зруйнувати незалежний трейдерський ринок.

Нафтогаз, фото із вільних джерел
Нафтогаз, фото із вільних джерел

Головні підбурювачі - "Укрнафтобуріння" Коломойського та "Нафтогазвидобування" Ахметова.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

З одного боку, вони останні місяці намагалися створювати штучний дефіцит і підвищити ціни на газ в комерційному роздрібному сегменті. З іншого – споріднені з ними трейдери (Ю.Комодітіз та Yasno) отримали можливість демпінгувати на цінах для бізнесу, щоб переманювати до себе платоспроможних клієнтів від конкурентів.

На біржі УЕБ розраховують, що поява такого великого гравця як "Нафтогаз", що збирається закуповувати в них газ власним коштом, дозволить укладати угоди "у прозорий і недискримінаційний спосіб". Крім того, на ринку з'явиться ціновий індикатив, на який зможуть орієнтуватися інші учасники.

Бригада газовиків, скрін: YouTube
Бригада газовиків, скрін: YouTube

Але у приватних видобувників залишаються питання щодо спроможності "Нафтогазу" викупити ресурс, експорт якого заборонений урядом від початку повномасштабного вторгнення. Також проблемою є ціна майбутніх угод.

Нагадаємо, ми писали, як отримати пільги на газ: платити менше не так важко.

Як повідомляв "Знай.ua" Нафтогаз заявив про нововведення: об'єднають вже скоро.

Також "Знай.ua" інформував, клієнти "Нафтогазу" змушені платити за опалення і влітку: "Облгази таке здадуть, що...".