Якщо ви вирішили помандрувати разом зі своїм пухнастиком, вам необхідно ознайомитись із правилами перевезення улюбленців, та мати низку ветеринарних документів.

Окремі вимоги діють і для внутрішніх поїздок по Україні, і при перетині державного кордону.
Про правила перевезення потягом "друзів наших менших" розповідає Укрзалізниця.

У компанії розповіли що на тварин також необхідно купувати перевізні квитки, зробити це можна онлайн у додатку Укрзалізниці, чи офлайн у касах вашого міста.

"Вартість квитка на домашнього улюбленця - така сама, як і вартість квитка на багаж, документ зручно купувати в застосунку разом з придбанням квитків для себе", - йдеться у публікації.

Окрім квитка, господар має мати при собі такі документи на тваринку та дотримуватись таких правил:

  • мати із собою ветеринарний документ;
  • придбати квиток на домашню тварину, і якщо вона до 45 см в холці, улюбленця слід тримати під час поїздки в контейнері-переносці на руках або на місці для ручної поклажі;
  • великих собак, зріст яких понад 45 см в холці, можна перевозити лише за умови викупу всіх місць у купе, у наморднику та з повідцем. Не забувайте, що додатково потрібно купити квиток на тварину.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Якщо ви плануєте перетинати кордон з вашим домашнім улюбленцем ви маєте знати, що:

  • для поїздок власнику тварини потрібно мати із собою ветеринарний паспорт міжнародного зразка;
  • також у пасажира має бути дійсний міжнародний ветеринарний сертифікат про стан здоров'я тварини - його видає ветеринар Держпродспоживслужби на державному кордоні;
  • при поїздках до Польщі, Чехії, Словаччини та Молдови дрібних тварин можна перевозити у всіх поїздах без викупу місць; а для виїзду до Угорщини, Австрії та Румунії - тварини зростом до 45 см можуть подорожувати з власниками у контейнері-переносці, і треба купувати тварині окремий квиток;
  • а ось великі собаки перевозяться в наморднику на жорсткому повідку та за умови викупу всіх місць у купе поїзда.

Важливо враховувати, що певні країни мають окремі правила для перевезення тварин. Так, власника тварини можуть не пропустити через кордон без наявності мікрочипу в тварини, діючої вакцинації від сказу, актуального результату серологічного тесту для визначення антитіл до збудника сказу, документу, що тварина не представляє племінної цінності, сертифікату відповідності контейнеру для тварини стандартам IATA, свідоцтва ВЕТ-1 та інших документів.
А тому УЗ рекомендує пасажирам, які планують поїздки з тваринами за кордон, заздалегідь звернутися до Держпродспоживслужби за уточненнями та повним переліком актуальних документів, необхідних для в'їзду з України до конкретної країни та назад.

Нагадаємо, шиплять, плюються і притискають вуха: ніколи не робіть цього з котом у хвилини обстрілів

Раніше ми писали про те, чому власникам кішок варто розмовляти з вихованцем: експерти розповіли про несподівану користь

Також портал Знай.ua писав про те, що любов пухнастиків не купиш: чому одних людей коти приймають, а інших – ні