Держава продовжує підтримувати українців, які через вторгнення росії змушені були покинути власні оселі. Так, у 2023 році автоматично продовжили щомісячні виплати внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

З 1 травня держава і надалі підтримуватиме переселенців, надаючи їм допомогу на проживання.

Внутрішньо переселені особи. Фото: скриншот з відео
Внутрішньо переселені особи. Фото: скриншот з відео

З березня минулого року внутрішні переселенці, зареєстровані як ВПО, щомісяця отримують від держави допомогу на проживання в розмірі:

  • 3 тис. грн – для дітей та осіб з інвалідністю;
  • 2 тис. грн – для всіх інших осіб.

Розміри виплат з 1 травня не зміняться.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Нарахування допомоги відбувається автоматично. Виплати здійснюються щомісячно з місяця звернення (за повний місяць, незалежно від дати звернення) на кожного переселенця.

Допомога переселенцям, скріншот з відео
Допомога переселенцям, скріншот з відео

Право на виплати мають:

  • Переселенці, які виїхали з населених пунктів із Переліку територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих РФ. Перелік затверджений наказом Мінреінтеграції №309 і регулярно оновлюється.
  • Громадяни, житло яких зруйноване чи непридатне для проживання внаслідок війни та які подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування втрат (зокрема через портал Дія).
  • Громадяни, які мають документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування, що їхнє нерухоме майно (житло) пошкоджене чи знищене через бойові дії, терористичні акти, диверсії, спричинені розв’язаною РФ війною.

Держава також здійснює виплати переселенцям, які повторно перемістились з територій, на яких відбуваються бойові дії, після початку повномасштабного вторгнення.

Нагадаємо, що переселенців попередили про новий порядок виплати допомоги: кого торкнуться зміни

Раніше ми писали про те, що повістки на блокпостах та закордоном, а також адмінпротоколи для всіх: юрист пояснив тонкощі нової мобілізації

Як повідомляв Знай.ua, українцям підвищать тарифи на електроенергію, щоб було світло взимку: "Це не складатиме для них великої проблеми"