На початку червня в Україні зростуть тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення — у середньому по ліцензіатам НКРЕКП рівень зростання становитиме близько 30%.

Відповідь комісії оприлюднив на своєму тг-каналі експерт з житловокомунальних питань Олег Попенко. Він розмістив скриншот відповіді НКРЕКП.

Тариф на воду, скрін: YouTube
Тариф на воду, скрін: YouTube

"У поточному році (орієнтовно з 01 червня) НКРЕКП планує привести тарифи ліцензіатів НКРЕКП на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення до економічно обґрунтованого рівня, що є не лише вимогою законодавства, але і нагальною необхідністю з економічної та технічної точки зору", - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

на першому етапі перегляду зростання рівня середньозважених тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення ліцензіатів НКРЕКП буде в середньому на рівні 12,3%, а на другому етапі - 14,1%.

Необхідність перегляду тарифів зумовлена постійною зміною вартості складових, які впливають на собівартість послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, заявили в НКРЕКП.

Вода з крана. Фото: скрін youtube
Вода з крана. Фото: скрін youtube

Тобто, якщо змінились ціни на електричну енергію, реагенти, пально-мастильні матеріали тощо, відповідно виникає необхідність у перегляді тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення з урахуванням актуальних цін складових собівартості цих послуг.

У Комісії додають, що за період 2022-2023рр. змінилась ціна на такі витрати:

  • на електроенергію – у середньому зросла на 18%.
  • на паливо зросла вдвічі;
  • на реагенти — зросла вдвічі.

Якщо тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення не будуть покривати економічно обґрунтовані витрати собівартості цих послуг, наслідки можуть бути негативними.

Відсутність тарифних коштів на реагенти вплине на якість води та нестиме загрозу санітарно-епідеміологічному благополуччю населення. Погіршиться стан розрахунків водоканалів за електричну енергію, виникатиме заборгованість, що негативно буде впливати на енергетичну галузь.

Нагадаємо, ми писали, що у ПФУ назвали категорію українців, які отримали пенсію понад 13 тисяч: похвалитися зможе не кожен.

Як повідомляв "Знай.ua" скільки українці відпочиватимуть у травні 2023 року: шашлики першого числа скасовуються.

Також "Знай.ua" інформував, тариф може злетіти на 95%: як може змінитися вартість електроенергії.