У Польщі, де знайшли притулок багато українських біженців, продовжили дію урядової компенсації особам, які прихистили в себе біженців з України.

Вона функціонуватиме як мінімум до 24 серпня 2023 року, а далі доля програми буде переглянута, про це пише Yavp.pl.

Українські біженці. Фото: скрін youtube
Українські біженці. Фото: скрін youtube

Власник або орендар житла (людина чи юридичний суб’єкт), який надав притулок біженцям з України, має право на отримання державної компенсації по 40 злотих (356 грн) за кожен день проживання та харчування кожної прийнятої людини. Така компенсація виплачується максимум протягом 120 днів.

28 квітня 2023 року міністр внутрішніх справ та адміністрації Маріуш Камінський підписав постанову про зміну зразка заяви про призначення грошової компенсації 40+ за надання житла біженцям. У цьому ж документі йдеться про те, що право на отримання цієї компенсації продовжено до 24 серпня 2023 року.

Популярні новини зараз
Стосується всіх власників газових лічильників: "Газмережі" терміново попередили споживачів Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Українські біженці. Фото: скрін youtube
Українські біженці. Фото: скрін youtube

Тим часом з 3 травня вже почав діяти новий зразок заяви на призначення виплати 40+ за прихисток біженців. Від попереднього він різниться лише тим, що додано нові місяці, за які можна отримати компенсацію: раніше список закінчувався на квітні 2023 року, тепер до нього додали травень, червень, липень та серпень 2023. Все інше — без змін.

Суб’єкт звернення за виплатою компенсації зобов’язаний вказати в заяві те

  • проживання та харчування для біженців з України надано за власний рахунок;
  • він раніше не отримував компенсації за людину, прийняту на проживання на зазначений період;
  • він не брав від біженців з України жодних додаткових оплат за період, охоплений заявою (у тому числі за оренду житла).

В Україні також діє приблизна програма, проте на відміну від Польщі, розмір компенсації трохи інакший.

За кожну внутрішньо переміщену особу визначена компенсація 14,77 грн/день. Відповідно, якщо одна особа зі статусом ВПО прожила у вас 30 днів, то ви отримаєте 443,10 грн.

У період з 1 жовтня 2022 р. по 31 березня 2023 р. сума компенсації визначається на рівні 30 гривень за кожен людино-день. На одну людину за 30 днів – 900 грн, за 31 день – 930 грн.

Нагадаємо, ми писали, як українцям отримати польську пенсію: обов'язковий стаж та усі вимоги.

Як повідомляв "Знай.ua" ви не зможете зашторити вікна від страху: глядачі Netflix вражені новим фільмом жахів "Пекельна діра".

Також "Знай.ua" інформував, українці зможуть отримувати солідну польську пенсію: як оформити?