Весна хоч і не тішить теплом, сезон кліщів вже розпочато. Вони можуть бути переносниками небезпечної хвороби Лайма або кліщового енцефаліту.

На природі слід бути уважним та одягатися з урахуванням потенційної зустрічі з паразитами. Сімейна лікарка Анна Сєрова розповіла, як уберегтися від кліщів навесні та влітку.

Кліщ. Фото: Youtube
Кліщ. Фото: Youtube

"Коли йдете відпочивати у парк чи ліс, надягайте довгий рукав та довгі штани. Ви можете заправити штани у шкарпетки, а рукав біля зап'ястя має сидіти щільно", - попереджає лікар.

Обов'язково слід використовувати репеленти – речовини, які зроблять вас непривабливими для кліщів. При цьому наносити репелент потрібно згідно з інструкцією, а не розпорошувати його в повітря і входити в хмарку аерозолю: так засіб не спрацює.

Популярні новини зараз
Надія на мікрохвильовку? В Україні почали виписувати величезні штрафи власникам газових плит Стане вибір між їжею та водою: на українців чекає новий удар по кишені Судний день розраховано: коли і чому людство може зникнути Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат
Показати ще

Кліщ. Фото: Youtube
Кліщ. Фото: Youtube

Не допоможе в лісі і парасолька, оскільки кліщі не падають на нас із дерев, а чіпляються з кущів та заповзають з трави.

Кліщ. Фото: Youtube
Кліщ. Фото: Youtube

Після прогулянки обов'язково слід оглянути себе та дітей з ніг до голови. Якщо вас вкусив кліщ, Анна Сєрова не рекомендує нести його на обстеження.

"Такі тести не будуть інформативними, оскільки навіть якщо кліщ заражений бореліозом (хворобою Лайма), не факт, що він встиг заразити і людину", - пояснює лікарка.

Нагадаємо, ми писали, що у жодному разі не викидайте кавову гущу: ворожити не доведеться, але врятує вас від комарів.

Як повідомляв "Знай.ua", щоб прогулянка з улюбленцем не стала трагедією: які рослини вважаються небезпечними для собак.

Також "Знай.ua" інформував, літо на носі: у скільки обійдеться підготувати вашу "ластівку" перед сезоном.