В Україні питання, пов'язані із встановленням цін на важливі соціальні продукти, залишаються під великим знаком питання. Через непередбачуваність ми щодня публікуємо актуальні ціни, які ставлять супермаркети.

Цього разу ми вирішили дізнатися, які цінники чекають на українців вже цього літа, і чому вартість головних продуктів харчування продовжують зростати. Про це в деталях пише портал "Хвиля".

Супермаркет, кава: кадр з відео
Супермаркет, кава: кадр з відео

Експерти постаралися визначити головні причини подорожчання продуктів:

- енергетичні кризи через терор Росії з моменту повномасштабного вторгнення,

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

- тимчасова окупація низки областей,

- попит певну групу соціальних товарів зростає зі збільшенням ціни (ефект Гіффена).

Останній пункт пояснює, чому люди починають витрачати ще більше на соціально значущі продукти, що злетіли в ціні, як, наприклад, олія, гречка та інші.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Яких цін на продукти очікувати до літа 2023?

Варто очікувати на сезонне зниження цін на яйця. Наразі складно знайти цінники менше 57,90 грн/десяток, проте це дешевше, ніж було у листопаді 2022 року, коли курячі яйця досягли пікової позначки, згідно з індексом споживчих цін на порталі Мінфін.

Як змінювалися ціни на курячі яйця, скріншот: "Хвиля"
Як змінювалися ціни на курячі яйця, скріншот: "Хвиля"

Також варто очікувати зниження цін на сезонні овочі та ягоди. Хоча з підвищенням акцизів на пальне, очікувати на зниження вартості інших продуктів не варто.

За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, з настанням стійко теплої погоди, подешевшає сало, зелень, тепличний огірок та помідори.

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

Економіст зазначає, що ціни на м'ясо найближчого місяця залишаться без змін, хоча в регіонах можливі незначні коливання.

Однак є й ті товари на полицях магазинів та супермаркетів, які можуть подорожчати, і це імпортні фрукти, полуниця та молочка.

Аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Орищак прогнозує помірне зростання у межах 1-3 гривень на молочну продукцію, яйця, м'ясні продукти, рибу. Але різкої зміни цінників не буде.

Нагадаємо, в Україні різко впали ціни на куряче філе та сало: де найприємніші чеки.

Раніше повідомлялося, що в Україні дорожчає соняшникова олія: як змінилися ціни і де можна купити подешевше.

Також, ціни на які продукти в Україні знизяться до літа: експерти поділилися прогнозом.