19 травня відзначається народне свято Іов Горошник (за старим стилем – 6 травня). Для православних віруючих це дата вшанування пам'яті праведного Йова Багатостраждального.

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде погодною, то в цей день погода вшановується.

Горох, фото obliznis
Горох, фото obliznis

Іов Горошник 19 травня: історія життя святого

Святий Іов жив у період із XX по XV століття до н. е. Він завжди вірив у Бога і жодного разу не піддав сумніву Його діяння. За це Господь обдаровував Йова різними земними благами. У нього були худоба, будинки, майно, велика міцна родина. Його діти, сім синів і три доньки, і їхні сім'ї також ніколи нічого не потребували.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

За легендою, одного дня до Бога прийшов диявол і запропонував перевірити, чи буде відданий Йова Господу, якщо його позбавити мирського благополуччя. Бог погодився на прийом сатани. Незабаром Йов втратив усе – стан, худобу, дружину та дітей. Але він знав, що так випробовує Господь, і терпів.

Потім Йова вразила страшна хвороба. Йому довелося оселитися в пустелі, щоб вилікувати виразки. Друзі Йова довідалися, що сталося, і приїхали його підтримати. Вони постійно твердили, що те, що відбувається, – це покарання за гріх.

На мить Йова все ж таки засумнівався. Тут же перед ним постав Господь і докорив йому в цьому. Йова одразу покаявся. Господь повернув усе, що забрав у праведника. Якщо вірити легенді, Йова прожив майже 250 років. Він був щасливим, бачив своїх нащадків і ніколи не переставав вірити в Бога.

Іов Горошник 19 травня: традиції свята

З раннього ранку прийнято ходити босоніж по росі. Такий ритуал проводили і дорослі, і діти. Люди вірили, що роса в цей день має чудодійну силу та особливу корисність для городніх рослин. Малюкам дозволялося навіть кататися в траві. Вважалося, що у такий спосіб вони більше «вберуть» здоров'я та сили.

На Іова знахарі збирають цілющу росу. Вони вимочують її рушником, вичавлюють у посудину і зберігають. Потім протягом року вдаються до цілющої вологи під час виготовлення ліків для хворих.

Наставав важкий період посівних робіт. У полі слід було виходити тільки після заходу сонця, щоб птахи не побачили і не поклювали насіння. Процес супроводжувався спеціальними змовами на рясний урожай, захист від нечистої сили та поганого ока. Згідно з повір'ям, усіма городними роботами цього дня краще займатиметься жінкам – тоді врожаю буде більше.

збір врожаю зернових
збір врожаю зернових

Нагадаємо, як чоловік може законно виїхати за кордон – у Держприкордонслужбі роз'яснили деталі.

Раніше ми повідомляли про небезпеку на полицях супермаркетів: українців попередили про заморожені продукти.