День Святої Трійці вважається одним із найголовніших древніх християнських свят. Його відзначають на 50-й день після Великодня.

У 2023 році свято випадає на 4 червня. Оскільки зараз в Україні військовий стан, то традиційного вихідного у понеділок не буде.

Свята Трійця, фото з pravzhizn
Свята Трійця, фото з pravzhizn

історія свята

Історія святкування Трійці сягає корінням у біблійні перекази. Апостоли зібралися в Єрусалимі на 50-й день після Воскресіння Христового. Тоді до них, як і обіцяв Ісус, зійшов Святий Дух, який наділив апостолів благодаттю та осяянням. Цей дар дозволив їм говорити різними мовами та вести проповіді всім народам.

Свято отримало свою назву на честь зішестя Святого Духа на учнів Христа. У християнський календар Трійця увійшла лише наприкінці V століття, коли Церква прийняла відповідний догмат на Другому Вселенському Соборі у Константинополі у 381 році.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

На Трійцю у православних храмах проводяться урочисті богослужіння. Священики одягаються в білі або зелені шати, що символізує відродження Святого Духа.

Трійця, скріншот із відео
Трійця, скріншот із відео

Традиції та звичаї

Напередодні Святої Трійці свої будинки прийнято прикрашати рослинами - гілками лепехи, м'яти та любистка. Їх потрібно акуратно розкласти на підлозі по всьому житлу і так зберігати до наступної неділі. Протягом тижня будинок наповниться ароматами трав та рослин, що вижене всю нечисту силу.

Православні йдуть на святкове богослужіння із букетом свіжих трав. Вважалося, що ставлячи свічку на честь свята, треба впустити кілька сльози з неї на пучок трави. Зелень, квіти символізують життя. Так люди висловлюють радість і дякують Богові за відродження їх до нового життя через хрещення.

Батьки вважали, що це зробить літо не посушливим. Окрім того, якщо на Трійцю йтиме дощ, то варто очікувати рясного врожаю.

Цього дня категорично забороняється шити, прясти, робити ремонт, пекти та працювати на городі. Небажано також купатися в річці, водоймах чи морі, оскільки є великий ризик потонути. Згідно з повір'ям, людину може потягнути на дно нечиста сила.

Озеро Синевир - фото karpaty.love
Озеро Синевир - фото karpaty.love

Нагадаємо, що немає роботи – не біда, молитва виручить завжди: слова до Миколи Чудотворця, які допоможуть у пошуку.

Раніше ми повідомляли, що якщо в сім'ї сварки – допоможе ця молитва: найсильніші слова, які повернуть добробут у дім.