Українські військовослужбовці, котрі під час бойових дій повчили поранення, мають право претендувати на отримання грошових виплат від держави.

Якщо поранення військовий отримав під час завдання, то він може претендувати відразу на кілька виплат.

Про це розповів адвокат Антон Діденко для одного із українських видань.

Виплати військовим, скріншот: YouTube
Виплати військовим, скріншот: YouTube

Після поранення військовий може розраховувати на такі види виплат:

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

- фінансове забезпечення військовослужбовця;

- виплата так званих бойових, тобто додаткової винагороди у сумі 100 тис. грн відповідно до постанови КМУ від 28.02.2022 №168;

- одноразова грошова допомога, згідно зі ст. 16 Закону України Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та їх сімей та постановою Кабміну від 25.12.2013 №975.

Експерт зазначає, що щодо виплати одноразової грошової допомоги, то розмір такої виплати залежить від того, якими є наслідки отриманого поранення.

"У разі отримання військовослужбовцям інвалідності, розмір виплат визначено пунктом Б ч. 1 ст. 16 Закону України Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та їхніх сімей", - каже Діденко.

Виплати військовим, скріншот: YouTube
Виплати військовим, скріншот: YouTube

Розмір одноразової допомоги може становити:

- 400-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року, у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності І групи. Тобто у 2023 році це 1073600 грн.

- 300-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності ІІ групи (805 200 грн. у 2023 році).

- 250-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності ІІІ групи (671 000 грн. у 2023 році).

"У разі отримання військовослужбовцем поранення при виконанні ним обов'язків військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення йому інвалідності, розмір виплати визначено постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 року № 975, та може становити 70-кратний розмір (187 8 або 50-кратний (134 200 грн) розмір прожиткового мінімуму, встановлений законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року", - додає адвокат.

Нагадаємо, уряд скоротив терміни для прийняття спадщини: скоріше звертайтеся до нотаріуса.

Раніше повідомлялося, як не залишитись без пенсії: у ПФУ пояснили, кому таке загрожує.

Також, мільйони банківських рахунків українців будуть заблоковані - як зберегти свої гроші.