Вже у 2024 році на всій території України в аптеках та інших торгових точках заборонять продавати ртутні термометри. Цей крок має наблизити Україну ближче до законів та правил Європейського Союзу.

Про це стало відомо завдяки повідомленню Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Ртутний градусник, скріншот: YouTube
Ртутний градусник, скріншот: YouTube

Український парламент ухвалив законопроект №0199 "Про приєднання України до Мінатматської конвенції про ртуті", згідно з яким з 1 січня 2024 року Україна припинить виробництво, імпорт та експорт продукції, що містить ртуть.

Як зазначається, Мінаматська конвенція про ртуть була прийнята у 2013 році і набула чинності у 2017 році. Документ отримав назву на честь японського міста Мінамата, де наприкінці 1950 років із промислових стічних вод ртуттю отруїлися майже 2 тисячі осіб. Вони стали жертвами хвороби Мінамати – синдрому ослаблення зору та слуху. У важких випадках – параліч та порушення свідомості, причиною якого є отруєння органічними сполуками ртуті.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Таким чином, загалом конвенцію підписало 140 країн світу. При цьому вона передбачає поетапну відмову від використання продукції, що містить ртуть. Отже, одним із етапів є заборона на виробництво, імпорт та експорт продукції, що містить небезпечну речовину.

Аптека, скріншот: YouTube
Аптека, скріншот: YouTube

Зокрема, серед продуктів, що підлягають виведенню з обігу, є:

- косметичні продукти, зокрема для освітлення шкіри з вмістом ртуті більше 1 частини на мільйон, за винятком туші для вій та іншої косметики для очей (оскільки в даному випадку немає доступних і безпечних альтернатив);

- пестициди, біоциди та антисептики для зовнішнього застосування;

- термометри та сфігмоманометри (прилади для вимірювання кров'яного тиску);

- стоматологічна амальгама (матеріал для пломб, у якому використовується здатність ртуті розчиняти деякі метали).

За словами міністра захисту навколишнього середовища Руслана Стрелеца, рішення українського парламенту вкотре демонструє, що, незважаючи на війну, Україна продовжує дотримуватися Європейського зеленого курсу і піклується про своїх людей та власне навколишнє середовище.

"Ми крок за кроком зменшуємо дистанцію між нами та ЄС і з кожним рішенням збільшуємо прірву з агресивним сусідом. Тому що наш шлях - це шлях прогресивних дій та якісних змін у країні", - сказав він.

Нагадаємо, як позбутися вовни улюбленця в квартирі: порадами діляться досвідчені грумери.

Раніше повідомлялося, лікар підказав, як позбутися хропіння в домашніх умовах: більше ніяких безсонних ночей.

Також, продукти, які знищують вашу шкіру, а ви про це навіть не здогадуєтеся: запам'ятайте їх.