Здавна в Україні хустка вважалася національним аксесуаром, який зберігає старовинні традиції. Хустка є символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом та важливим ритуальним предметом.

Він – частина української культурної спадщини. Про це повідомили на фейсбук-сторінці "Скарби України".

Також для жінки хустка є оберегом. Зазвичай молоді дівчата носили стрічки, віночки, а коли жінка виходила заміж, вона одягала на голову хустку. Хустка була її оберегом, оберегом сім'ї.

Хустка прийшла на зміну більш давнім хустковим жіночим головним уборам – обрусу та намітці; мав побутове та обрядове значення. Найдавніше використовували полотняні та вовняні хустки домашнього виробництва, потім їх витіснили фабричні зразки.

Хустка-оберіг, фото: "Скарби України"
Хустка-оберіг, фото: "Скарби України"

Також в Україні часто використовувалися хустки у весільному обряді. Під час сватання дівчина дарувала по хустці старостам та пов'язувала хлопцю, якщо давала згоду на шлюб. Нареченому молода дарувала хустинку, зіткану і вишиту власноруч.

У деяких регіонах руки молодим під час вінчання пов'язували хусткою "щоб міцна родина була".

Хустка-оберіг, фото: "Скарби України"
Хустка-оберіг, фото: "Скарби України"

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще
Хустка, перебравши роль намітки, почала виконувати на весіллі видатну роль маркера нового суспільного становища дівчини через обряд "покривання молодої". У давнину покривав батько чи молодою наміткою, ближчою до початку XX століття у більшості регіонів ця роль перейшла до матері.

На хрестинах перев'язували руки кумам та священикові. Також на похороні всіх обдаровували хустками, ними тримали свічку, хустку вішали на хоругви. Хустку вішали, як прапор, на хресті померлих дівчата чи хлопця.

Нагадаємо про невідому історію України, про яку не розкажуть у школі: як Петро 1 знищив Чортомлицьку Січ.

Раніше ми повідомляли, що революція у Росії почалася? Екстрасенс Людмила Хомутовська про історію з Білгородом: "Тільки квіточки".