Влітку 1919 року Галицьку армію зазнала гірка поразка у польсько-українській війні.

Через що довелося пройти тоді українцям і як йшли визвольні змагання, написав Олександр Дедик, автор книг "Чортківська офензива" та "Бої у Львові 1-21 листопада 1918 року".

Розраховуючи на селянські повстання як на рушійну силу відновлення влади Директорії, дієва армія УНР на початку літа 1919 року здійснила прорив з Волині на Поділлі.

Тоді були звільнені Проскуров та Кам'янець-Подільський. Учасники місцевих повстань радісно вітали визволителів, проте не поспішали вливатися до лав регулярної армії.

Скрін, localhistory
Скрін, localhistory

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Через відсутність єдиної політичної платформи повстанський рух був слабким і стихійним, а загони нечисленними. Лише з повстанського відділу отамана Юрка Тютюнника вдалося створити Київську групу армії УНР.

У середині літа 1919 більшовики притиснули українське військо в районі Проскурова. Виснаженій армії УНР загрожувала повна катастрофа, але на горизонті злетіли загони галичан.

З новими силами наддніпрянці кинулися у бій і 23 липня 1919 року Січові Стрільці полковника Коновальця завдали поразки червоній бригаді з Таращі.

Об'єднавшись, дві українські армії відчули свою зверхність і зажадали помсти ворогові. Більшовики щосили чіплялися в українські території, використовуючи бронепоїзди - потужні фортеці на колесах.

Скрін, localhistory
Скрін, localhistory

Незважаючи на це, українські армії здобували одну перемогу за іншою.

11 серпня 1919 року для координації дій ГА та Діючої армії УНР було створено Штаб Головного Отамана (вище військове командування). Після суперечок про те, чи рухатись у бік Києва, чи вирушати на Одесу, було вирішено діяти компромісно – направити головний удар на Київ та забезпечити фланг, рухаючись у напрямку Одеси.

30 серпня українці із жовто-блакитними прапорами зайняли Київ, змусивши більшовиків відступити. Проте вже наступного дня російські частини підступили до Києва.

День української писемності та мови 9 листопада, фото: Знай.ua
День української писемності та мови 9 листопада, фото: Знай.ua

Нагадаємо, невідома історія України, про яку не розкажуть у школі: як Петро 1 знищив Чортомлицьку Січ.

Раніше ми повідомляли, що не тільки мусульмани: чому українки покривалися хусткою і в чому її сила для жінки.