Київська влада активно зайнялася питанням відновлення укриттів після того, як більшість із них виявилися непридатними. Однак сума, яку доведеться витратити на вирішення проблеми, може обурити народ.

Журналіст Юрій Ніколов заявив, що закупівлі профільних департаментів КМДА перевищують ринкові ціни вдвічі. Крім того, частина підрядників, які займаються питанням укриття, пов'язані зі скандалами про присвоєння бюджетних коштів.

Укриття. Фото: скрін youtube
Укриття. Фото: скрін youtube

Так, завдяки розслідуванню журналіста щодо тендерів із капітального ремонту укриттів у Києві, українцям стало відомо, куди і в яких розмірах чиновники витрачають гроші.

Наприклад, за адресою вул. Іоанна Павла II, 19. планують зробити капітальний ремонт більш ніж на 3 млн. грн. Така сума зазначена у протоколі про проведення тендеру. Зокрема, за 286 тисяч гривень придбали металопластикові двері Steko за ціною 6 500 гривень за один квадратний метр, що вдвічі більше за ринкову вартість.

Популярні новини зараз
У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

"Звертаю вашу увагу - це ціна за квадратний метр дверей, а не за всі двері. Тому що двері мають площу більше ніж 1 кв м. Наприклад, ось такі двері площею 1,8 кв м продаються в " Епіцентрі" по 6 881 гривень за цілі двері. Тобто вартість одного квадратного метра цих дверей становить 3 800 гривень. А це майже вдвічі дешевше за "тендерний" квадрат", - зазначив журналіст.

Ціни на двері, скріншот
Ціни на двері, скріншот

Також чиновники готові заплатити за штукатурку Knauf по 13,80 за кілограм без ПДВ, хоча в магазині "Лерой марлен" її ціна - 259 гривень за тридцятикілометрову пачку. Тобто по 8,63 гривні за кілограм.

"При цьому вартість нанесення штукатурки на стіну та встановлення дверей у кошторисі вказано окремо, тобто ціна за роботи не входить у ціну товару", - наголосив він.

Ціни на штукатурку, скріншот
Ціни на штукатурку, скріншот

А ось фірма, яка займатиметься ремонтом, виявилася з "кримінальним" душком. "Інтеграл Буд-Стандарт" проходить у справі щодо присвоєння бюджетних грошей комунальним підприємством "Інженерний центр" КМДА. У змові з ними були декілька підрядників, серед яких і "Інтеграл Буд-Стандарт".

За даними слідства, товари надходили за завищеними цінами, причому підрядники неякісно виконували ремонти роботи або зовсім ігнорували їх. За підрахунками, у період 2018-2020 компанія отримала від комунального підприємства підрядів на суму більш ніж 50 млн грн, що завдало шкоди місцевому бюджету.

Нагадаємо, 900 тис грн на барабани для укриттів: обурливий розпил бабла виявили у столиці