У суботу 17 червня відзначається народне свято Митрофан Гнойовик.

У цей день вшановується пам'ять святителя Митрофана Константинопольського, патріарха.

Митрофан Гнойовик 17 червня: історія

Митрофан народився III столітті у Римі. Його батько Дометіан взяв Митрофана та старшого сина та переїхав до Візантії. Там він продовжив навчання у єпископа Тита. Той побачив старанність Дометіана і призначив його наступником. Митрофан зійшов на єпископський престол після свого батька та брата, у 316 році.

Пізніше Візантію відвідав імператор Костянтин I. Через деякий час імператор переніс столицю імперії до Візантії і перевів туди Митрофана. У 325 році в Нікеї відбулися 1-і Вселенські Збори єпископату. На ньому імператор назвав Митрофана своїм батьком і випросив йому титул патріарха. На той час святителю було 116 років, і він не зміг бути присутнім на зборах. Через рік Митрофан помер.

Популярні новини зараз
Готуйте мішки для грошей та відкривайте валютні рахунки: на кого із знаків Зодіаку зваляться шалені гроші ще до кінця року В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат Більше не пускатимуть за кордон: яку перепустку потрібно мати 17-річним українцям "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони
Показати ще

Митрофан Гнойовик 17 червня: традиції свята

У це свято люди удобрюють гноєм землю. У народі гній називають "батюшкою" і примовляють, що без нього не варто чекати хліба від землі-матінки. На Митрофана за звичаєм селяни просять вітер принести із собою теплі дощі. Також стежать за полуницею. Як тільки ягоди починають червоніти, значить настав час сіяти гречку.

Що не можна робити на церковне свято 17 червня

Цього дня є кілька суворих заборон.

  • не можна сваритися і ображати будь-кого - триває Петров пост 2023;
  • не слід купатися у відкритих водоймах – сьогодні це небезпечно;
  • не радять плескати когось по плечу - можна "наплескати" людині хворобу.

Головна заборона 17 червня - категорично не можна ледарити, це вважається тяжким гріхом.

Нагадаємо, що з ангелом на плечі: знаки Зодіаку, яких охороняють найвищі сили.

Раніше ми повідомляли, що українцям можуть підняти тариф на електроенергію вдесятеро: експерт пояснив, у чому проблема.