Загальна мобілізація передбачає призов на службу чоловіків віком від 18 до 60 років, але деякі категорії мають право на відстрочку. Українцям розповіли, чи це стосується тих людей, які доглядають родича.
Такі обставини дійсно дають чоловікам відстрочку від мобілізації, нагадала юристка Тетяна Козян, але нюанси є. Відповідно до закону, це можливо лише за встановленого висновку медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії установи.

Догляд за літньою людиною. Фото: Youtube
Догляд за літньою людиною. Фото: Youtube

Людина може доглядати хвору дружину або чоловіка, дитину, а також батьків своїх або чоловіка. Однак дуже важлива термінологія, адже поняття "догляд" і "опіка" мають відмінності.

"У деяких аспектах ці поняття дуже схожі, проте догляд є ширшим за своєю суттю. Коли мова про дорослу людину, вона може бути встановлена ​​не тільки за тими, хто має психічне захворювання, але й за іншими категоріями людей", - пояснила юрист.

Так, догляд встановлюється за особами з інвалідністю І та ІІ груп (у тому числі інвалідами дитинства), а також людьми старшими 80 років, які не можуть самостійно обслужити себе у побуті.

Особи з інвалідністю, кадр з відео
Особи з інвалідністю, кадр з відео

Також для встановлення догляду необхідно отримати згоду особи, яку безпосередньо доглядатимуть, що є ще однією відмінністю. Крім того, потрібно довести факт спільного проживання, тому що у протилежному випадку це стане перепоною для оформлення догляду.

Популярні новини зараз
На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Які документи потрібні для встановлення догляду

  • паспорти та довідки про ІПН майбутнього наглядача та людину, яка потребує догляду;
  • документ, якими можна переконатися у наявності родинного зв'язку;
  • відповідні документи, які можуть засвідчити наявність інвалідності;
  • документи, що підтверджують факт спільного проживання.

Нагадаємо, що буде з чоловіками, які вчасно не повернулися з-за кордону