Такі часи, що практично у кожного українця є знайомий, який винен фінансовим організаціям, які видають "швидкі кредити". А можливо цей "знайомий" щоранку дивиться на вас із дзеркала? Однак є хороша новина, що в Україні готуються до зниження відсотків за кредитами.

Це зниження відсотків торкнеться далеко не всіх кредитів, а тільки так званих "швидких кредитів". Кредиторам заборонять брати з позичальників величезні відсотки, а також заборонять стягувати будь-які платежі, які не вказані в умовах кредитування.

Відповідний законопроєкт уже зареєстровано у парламенті і незабаром буде розглянуто. Про це заявив голова українського парламенту Данило Гетьманцев.

Борги за кредит, скрін відео
Борги за кредит, скрін відео

Йдеться не про кредити банків, а про так звані "кредити до зарплати" або мікрокредити, які стали дуже популярними у громадян, особливо під час війни.

Популярні новини зараз
Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

"Сьогодні фіксуються надвисокі ціни на ринку мікрокредитування. Денна номінальна ставка може досягати 5% на день, а середня номінальна річна відсоткова ставка - понад 1000% річних", - каже Гетьманцев.

Причому понад 1000% річних – це ще дуже скромна оцінка доходів за такими позиками. Насправді з'ясувалося, що такі кредити видають у середньому під 28671% (!) Річних.

Звичайно, якщо позичальник повертає всю суму в строк, то йому доводиться платити лише ті відсотки, які вказані в умовах кредитування (хоч і вони дуже б'ють по гаманцю). Однак не дай Боже позичальнику прострочити дату сплати за кредитом. Тоді відразу приводиться в дію "маховик" надвисоких відсотків і починає розкручуватися з шаленою швидкістю. Таким чином, позичальник потрапляє в кредитну кабалу, вирватися з якої практично неможливо.

Кредит, фото liga.net
Кредит, фото liga.net

Запропонований законопроєкт містить низку обмежень у правилах видачі мікрокредитів. Зокрема, ця законодавча ініціатива передбачає:

- Обмеження денної відсоткової ставки за споживчим кредитом до 1% на день від загального розміру кредиту;

- заборона кредитодавцю та новому кредитору вимагати сплати будь-яких платежів, не зазначених у договорі про споживчий кредит;

- заборона на продовження в односторонньому порядку строку користування кредитом з ініціативи кредитодавця (продовження терміну користування кредитом має здійснюватися виключно шляхом укладання додаткового договору за домовленістю сторін);

- зобов'язання кредитодавця передавати інформацію щодо всіх споживчих кредитів незалежно від суми кредиту до бюро кредитних історій.

Кредит, скріншот: YouTube
Кредит, скріншот: YouTube

Таким чином, позичальники також повинні ставитись до таких позик більш відповідально, оскільки вся інформація про них з'явиться у бюро кредитних історій.

Багато хто з них, відляканий астрономічними відсотками та накрутками, просто перестав повертати борги своїм кредиторам. Тільки за перший квартал поточного року заборгованість українців перед мікрокредитними організаціями зросла на 663 млн. грн., і в сумі досягла 8,7 млрд. грн.

Нагадаємо, ПриватБанк спише борг автоматично: заразом підвищили комісію.

Раніше повідомлялося, коливання курсу долара: прогнози до кінця року від голови податкового та фінкомітету Гетьманцева.

Також, ПриватБанк "поставив на лічильник" клієнта після того, як з його картки вкрали 50 тисяч: "Шахрайства не бачать".